Dušené vepřové à la ražniči

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g vepřového masa - plec, kýta...
2 kvalitní špekáčky
60 g uzeného špeku
150 g moravské slaniny (nebo anglické...)
120 g cibule
2 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
bylinky dle chuti, pokud je máme rádi
vývar
jíška nebo záklechtka

Postup přípravy receptu

  1. Maso pokrájíme na plátky nebo kostky, osolíme a opepříme. Špekáčky pokrájíme podélně na 4-6 výsečí, špek na menší kostičky, slaninu na širší nudličky, cibuli na klínky nebo kostky, česnek nasekáme nadrobno.

  2. Nejprve dáme do kastrólu osmažit špek se slaninou a špekáčky dozlatova. Uzeninu vyndáme stranou a do vysmaženého tuku nasypeme pokrájenou cibuli, kterou osmažíme dosklovata.

  3. K cibuli přidáme zatáhnout maso, přidáme rozvonět nasekaný česnek a trochu bylinek, které máme rádi (tymián, majoránka, rozmarýn...), přidáme předsmaženou uzeninu, vše zalijeme vývarem (jen tak nad maso) a dusíme pod poklicí na mírném plameni do změknutí masa, za občasného podlití a promíchání.

  4. Když je maso měkké, omáčku zahustíme dle potřeby troškou jíšky nebo záklechtky, krátce provaříme, případně ještě dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat.

  5. Podáváme s jakoukoliv námi oblíbenou přílohou (rýže, brambory, těstoviny, noky...).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!