Dušené vepřové à la ražniči
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřového masa - plec, kýta...
- 2 kvalitní špekáčky
- 60 g uzeného špeku
- 150 g moravské slaniny (nebo anglické...)
- 120 g cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- bylinky dle chuti, pokud je máme rádi
- vývar
- jíška nebo záklechtka
Postup Dušené vepřové à la ražniči
Postup přípravy receptu
-
Maso pokrájíme na plátky nebo kostky, osolíme a opepříme. Špekáčky pokrájíme podélně na 4-6 výsečí, špek na menší kostičky, slaninu na širší nudličky, cibuli na klínky nebo kostky, česnek nasekáme nadrobno.
Nejprve dáme do kastrólu osmažit špek se slaninou a špekáčky dozlatova. Uzeninu vyndáme stranou a do vysmaženého tuku nasypeme pokrájenou cibuli, kterou osmažíme dosklovata.
K cibuli přidáme zatáhnout maso, přidáme rozvonět nasekaný česnek a trochu bylinek, které máme rádi (tymián, majoránka, rozmarýn...), přidáme předsmaženou uzeninu, vše zalijeme vývarem (jen tak nad maso) a dusíme pod poklicí na mírném plameni do změknutí masa, za občasného podlití a promíchání.
Když je maso měkké, omáčku zahustíme dle potřeby troškou jíšky nebo záklechtky, krátce provaříme, případně ještě dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat.
Podáváme s jakoukoliv námi oblíbenou přílohou (rýže, brambory, těstoviny, noky...).