Dunajské vlny krok za krokem

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto:
4 vejce
250 g Hery
170 g cukru
300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
3 lžíce kakaa
1 dl mléka
špetka soli
Na pokladení:
půlky meruněk
Krém:
2 dl mléka
1,5 polévkové lžíce polohrubé mouky
250 g másla
2 polévkové lžíce cukru
1 vanilkový cukr
Čokoládová poleva:
100 g vysokoprocentní čokolády
3 pol. lžíce mléka
200 g másla
3 pol. lžíce moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Bílky oddělíme od žloutků, přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh.

  2. Heru rozpustíme a vlažnou zaděláme se žloutky, cukrem, moukou, práškem. Mléko přiléváme pomalu, až vznikne poměrně tuhé těsto, které nesteče s vařečky. Po částech zapracujeme bílkový sníh, který těsto naředí na tužší lité těsto husté asi jako bramborová kaše.

  3. Polovinu těsta rozetřeme na plech s vyšším okrajem cca 20x30 cm vyložený pečícím papírem.

  4. Do druhé poloviny těsta vmícháme kakao, přisladíme a naředíme cca 2 pol. lžícemi mléka. Toto těsto rozetřeme po světlém. Povrch poklademe pravidelně půlkami meruněk.

  5. Dáme péct do vyhřáté trouby při 170 st. na 35 minut. Po upečení necháme vychladnout.

  6. Připravíme základ na krém tak, že mouku rozkvedláme v mléce a za stálého míchání vaříme při varu ještě cca 2 minuty. Necháme vychladnout.

  7. Krém: Změklé máslo utřeme s vanilkovým a pískovým cukrem a po částech přidáváme vychladlý základ z mléka a mouky. Důkladně vymícháme nebo vyšleháme hladký krém a potřeme jím vršek vychladlého dezertu po celé ploše..

  8. Všechny suroviny na čokoládovou polevu za stálého míchání rozehřejeme. Vzniklou lesklou, hladkou polevu necháme mírně zchladnout, aby byla jen vlažná a nerozpouštěla krém. Polevou polijeme moučník po celé ploše. Dobře rozetřeme a necháme ztuhnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!