Italské mandlové sušenky - Cantuccini
Recepty, CukrovíSuroviny
- 4 vejce + 1 na potření
- 250 g krupicového cukru
- špetka soli
- 500 g hladké mouky
- 100 g másla
- 100 g mandlí neloupaných
- 100 g mandlí loupaných
- špetka prášku do pečiva
- kůra z citronu
Postup Italské mandlové sušenky - Cantuccini
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme troubu na 180° C. Neloupané mandle na suché pánvi opražíme, necháme zchladnout a spolu s loupanými nasekáme nahrubo. Rozpustíme máslo a necháme stát stranou. V míse našleháme 4 vejce s cukrem a špetkou soli do bílé pěny podobně jako na piškot.
Do pěny prosejeme mouku s práškem do pečiva (nedávat víc, sušenky by při pečení praskaly), přidáme máslo, mandle a nastrouháme citronovou kůru. Vše promícháme, přendáme na vál nebo podložku a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto. Těsto rozdělíme na 5 stejných dílů, ze kterých vytvoříme válečky o průměru 3-4 cm podle délky plechu. Válečky pokládáme na plech vyložený papírem na pečení, mírně je zploštíme a potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme do zlatavé barvy 25-32 minut podle trouby. Ještě teplé ihned nakrájíme na proužky silné přibližně 2 cm. Proužky poklademe řeznou stranou zpět na plech a dáme dosušit na 150° C asi na 15 minut. Hotové sušenky uchováme v plechové krabici.