Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- buchty
- 500 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 100 g másla
- 2 lžíce cukru
- 300 ml mléka
- 1 vejce
- krém
- 1 vanilkový lusk
- 3 žloutky
- 1/2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
- 4 lžíce cukru krupice
- 200 g (kelímek) smetany ke šlehání
- 200 ml mléka
Postup Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozdrobíme do hrnku, zalijeme mlékem, přidáme cukr a necháme v teple vykynout.
Dále v mikrovlnce necháme rozpustit máslo.
Potom všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto, které dáme kynout (já ho dávám na 30 min. do trouby na 60 stupňů).
Z těsta tvarujeme buchtičky a dáváme do máslem vymazaného pekáče.
Ještě je potíráme máslem, aby se neslepily k sobě.
Dáme do trouby na 60 st. na 20 min. vykynout, pak zvýšíme na 180 - 200 st. a pečeme dozlatova, cca 35 min.
Krém: Do kastrůlku nalijeme smetanu s mlékem, přidáme kůru a rozříznutý vanilkový lusk, ze kterého jsme vyškrabali zrníčka a přidali k tomu.
Na co nejmenším plameni ohřejeme a zvolna prohříváme, asi 10 minut.
Dále v misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny.
Pomalu k žloutkům za stálého míchání metličkou přiléváme svařené vanilkové mléko. Chce to pomalu, aby se to nesrazilo.