Dršťkový guláš

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

1000 g předvařených drštěk
500 g spařených a sloupnutých rajčat nakrájených na drobné kostičky
250 g očištěné cukety nakrájené na drobné kostičky
1 větší mrkev nakrájenou na drobné kostičky
1 vrchovatou lžíci vepřového sádla nebo 4 lžíce oleje
2 cibule nakrájené na jemno
1 lžíci hladké mouky
1 vrchovatou lžíci sladké mleté papriky
1 lžičku drceného kmínu
Do sítka na louhování čaje:
10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
4 hřebíčky
2 bobkové listy
kousek celé skořice
Na dochucení:
1 lžíci sušené majoránky
5 prolisovaných stroužků česneku
sůl podle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Dršťky propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou a vaříme 10 minut.

  2. Poté dršťky vlijeme do cedníku, propláchneme a dáme nazpět do hrnce.

  3. Zalijeme cca 1 litrem vody, přidáme koření ve vajíčku, sůl a přikryté poklicí vaříme od doby varu 20 minut.

  4. Opět scedíme a vývar ponecháme.

  5. Do kastrolu dáme rajčata, cuketu a dršťky. Přidáme trochu vývaru, promícháme a slabým varem dusíme 15 minut. Občas promícháme ode dna.

  6. Mezitím v kastrůlku připravíme zásmažku. Do rozehřátého tuku dáme lžíci mouky a za stálého míchání smažíme, až začne cibule zlátnout. Zasypeme kmínem, mletou paprikou a rychle promícháme.

  7. Naředíme vývarem a vlijeme do podušených drštěk.

  8. Přidáme mrkev a za občasného promíchávání dusíme dalších 15 minut.

  9. Na závěr dáme prolisovaný česnek, mezi dlaněmi promnutou majoránku, podle potřeby přisolíme a necháme 2 minuty provařit. Podáváme s pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!