Dršťkový guláš
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 1000 g předvařených drštěk
- 500 g spařených a sloupnutých rajčat nakrájených na drobné kostičky
- 250 g očištěné cukety nakrájené na drobné kostičky
- 1 větší mrkev nakrájenou na drobné kostičky
- 1 vrchovatou lžíci vepřového sádla nebo 4 lžíce oleje
- 2 cibule nakrájené na jemno
- 1 lžíci hladké mouky
- 1 vrchovatou lžíci sladké mleté papriky
- 1 lžičku drceného kmínu
- Do sítka na louhování čaje:
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 4 hřebíčky
- 2 bobkové listy
- kousek celé skořice
- Na dochucení:
- 1 lžíci sušené majoránky
- 5 prolisovaných stroužků česneku
- sůl podle potřeby
Postup Dršťkový guláš
Postup přípravy receptu
-
Dršťky propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou a vaříme 10 minut.
Poté dršťky vlijeme do cedníku, propláchneme a dáme nazpět do hrnce.
Zalijeme cca 1 litrem vody, přidáme koření ve vajíčku, sůl a přikryté poklicí vaříme od doby varu 20 minut.
Opět scedíme a vývar ponecháme.
Do kastrolu dáme rajčata, cuketu a dršťky. Přidáme trochu vývaru, promícháme a slabým varem dusíme 15 minut. Občas promícháme ode dna.
Mezitím v kastrůlku připravíme zásmažku. Do rozehřátého tuku dáme lžíci mouky a za stálého míchání smažíme, až začne cibule zlátnout. Zasypeme kmínem, mletou paprikou a rychle promícháme.
Naředíme vývarem a vlijeme do podušených drštěk.
Přidáme mrkev a za občasného promíchávání dusíme dalších 15 minut.
Na závěr dáme prolisovaný česnek, mezi dlaněmi promnutou majoránku, podle potřeby přisolíme a necháme 2 minuty provařit. Podáváme s pečivem.