Dortík se šlehačkou a ostružinovým želé
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 4 vejce
- 160 g cukru krupice
- 4 lžíce oleje
- 160 g polohrubé mouky
- špetka soli
- Ovocná náplň:
- 300 g ostružin
- cukr
- voda
- 1 vanilkový pudingový prášek
- (podle vlastní chuti připravíme buď šlehačkovou nebo jogurtovou náplň)
- Šlehačková náplň:
- 2 šlehačky Rama cremefine
- 1 zakysaná smetana
- želatinový ztužovač
- cukr
- Jogurtová náplň:
- 2 jogurty
- 1 šlehačka
- želatinový ztužovač
- cukr
- marmeláda
- mandlové lupínky
Postup Dortík se šlehačkou a ostružinovým želé
Postup přípravy receptu
-
Ve šlehači našleháme 4 bílky se špetkou soli. Až se utvoří sníh, přidáme cukr. Přešleháme a postupně přidáváme žloutky. Šleháme, až se utvoří bohatá pěna a potom po lžících zašleháme olej. Nakonec vmícháme mouku.
Těsto vlijeme do dvou dortových forem. Formy nemusíme vymazávat. Stačí, když na dno položíme kolečko vystřižené z pečícího papíru.
Pečeme asi na 180°C. Piškotové korpusy necháme vychladnout, potom je potřeme marmeládou, slepíme a vrátíme do formy. Marmeládou potřeme i povrch.
Ostružiny podlijeme malým množstvím vody a rozdusíme. Přepasírujeme přes sítko, doplníme vodou do 3 dl, osladíme a necháme vystydnout.
Vmícháme pudinkový prášek a uvaříme kaši. Za občasného promíchávání necháme chladnout. Ještě vlažnou kaši nalijeme na piškot.
Ušleháme 2 šlehačky. Rozdělíme na poloviny. Do jedné vmícháme zakysanou smetanu a podle návodu připravený ztužovač. Potřeme povrch a boky dortu. Necháme v lednici ztuhnout.
Druhou polovinu šlehačky dáme do zdobičky a uděláme pusinky. Boky obsypeme mandlovými lupínky.