Dort Zadek pro šéfa
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 12 ks vajec
- 1 lžička kypřícího prášku
- 100 ml oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 300 g cukru krupice
- kakao
- punčovina (piškot, marmeláda, krém, rum)
- Náplň:
- višňový džem
- krém z mascarpone
- máslový krém
- fondánová potahovací hmota
Postup Dort Zadek pro šéfa
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme žloutky od bílků.
Ve větší míse elektrickým šlehačem ušleháme bílky na tuhý sníh. Postupně zašleháváme cukr a žloutky, přidáme olej a mouku s kypřícím práškem. Piškotové těsto opatrně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy srdce a 2x do kulaté formy 16 cm.
Já jsem udělala 1x srdce bílý piškot a 1x srdce kakaový piškot nižší.
Jeden piškot 16 cm jsem rozpůlila na půlky zadku a jeden jsem použila na výrobu tvarovací punčoviny.
Piškot pečeme na 170 °C asi 45 minut.
Po upečení vyndáme piškotové korpusy z trouby a necháme na mřížce vychladnout.
Druhý den bílý korpus srdce rozříznu na 2 díly, potřu první díl višňovou marmeládou na něj položím druhý díl kakaového korpusu, ten potřu krémem z mascarpone a položím třetí bílý díl.
Celý třetí díl potřu máslovým kakaovým krémem, a položím vykrojené dvě kolečka z piškotu a z punčoviny vytvaruji pozadí:-)potřu máslovým krémem a dám ztuhnout, pak mokrýma rukama krém vyhladím a pokládám potahovací hmotu (fondán).
Krém z mascarpone: Vyšlehám 1 šlehačku s 500 g mascarpone s 2 sáčky ztužovače na šlehačku a s cca 70 g moučkového cukru. Nakonec vmíchám 1 PL holandského kakaa.
Máslový krém: 1,2 dl mléka spolu s 2 lžícemi solamylu s 1 žloutkem,4 lžícemi cukru,1 lžicí rumu vymícháme na sporáku v hustší kaši, kterou necháme vychladnout a pak vyšleháme spolu s 10 dkg měkkého másla na krém a kakao PL.
Potahovací hmotu jsem koupila hotovou, tu barvím gel. potr. barvami a kakaem.