Dort z červené řepy
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 350 g pečené a vychladlé červené řepy
- 180 g třtinového cukru
- 130 ml podmáslí
- 125 g celozrnné hladké mouky
- 125 g bílé hladké mouky
- 120 g másla
- 60 ml oleje
- 3 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička Karobu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- vanilková pasta (nebo extrakt)
- Krém:
- 300 g bílé čokolády
- 300 g Creme Fraiche
Postup Dort z červené řepy
Postup přípravy receptu
-
Nejprve oloupeme upečenou a vychladlou červenou řepu.
Dáme ji do mixéru spolu s 60 ml oleje a rozmixujeme na kaši.
Přidáme podmáslí, máslo, vejce a vanilku a znovu promixujeme.
V jiné míse smícháme oba druhy mouky s cukrem, práškem do pečiva, karobem a sodou.
Do sypké směsi vlijeme tekutou a vypracujeme hladké těsto.
Nalijeme do pečící formy a pečeme při 180°C 20-30 minut (podle výšky těsta). Necháme vychladnout.
Mezitím připravíme krém tak, že rozpustíme čokoládu ve vodní lázni, poté vlijeme do misky a pomalu do ní vmícháme creme fraiche. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme chvíli vychladit.
Dort namažeme krémem a můžeme dál zdobit nebo potáhnout marzipánem nebo potahovací hmotou.