Dort se Šmouly
Recepty, DortySuroviny
- Piškot:
- 10 vajec
- 400 g krystalového cukru
- 500 g hladké mouky
- 150 g oleje
- 2 lžičky prášku do pečiva
- citronová šťáva z půl citrónu
- Krém:
- 700 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 2 másla
- cukr
- rum podle chuti
- Marcipán:
- stejné množství moučkového cukru
- stejné množství sušeného mléka
- stejné množství mandlové aroma podle chuti
- kukuřičný sirup (na figurky jen trošičku, na potahování víc)
- voda (s vodou opatrně, přidávat po malých lžičkách)
Postup Dort se Šmouly
Postup přípravy receptu
-
Celá vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, pak přidáme citronovou šťávu, olej a nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Pečeme ve vymazané a moukou vysypané formě při 150 stupních asi hodinu (zkoušíme špejlí).
Po upečení a vychladnutí piškot dvakrát prokrojíme a promažeme máslovým krémem.
Na krém uvaříme z mléka a pudinkových prášků pudink, do kterého po zchladnutí zašleháme másla a cukr, můžeme přidat i kakao a dochutíme trochou rumu. Promazaný dort potáhneme marcipánem a dozdobíme předem udělanýma postavičkama.
Na marcipán smícháme všechny suroviny dohromady a vytvoříme vláčnou hustou hmotu, kterou obarvíme potravinářskými barvami podle potřeby. Válíme přes mikrotenový sáček. Muchomůrka je ze stejného piškotového těsta, ale jen ze tří vajec a jim odpovídajících ostatních surovin.