Dort s mascarpone krémem
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 5 vajec
- 150 g krupicového cukru
- 150 g hladké mouky
- Krém:
- 500 g mascarpone
- 800 ml smetany ke šlehání
- 4 sáčky ztužovače smetany
- moučkový cukr
- ovoce:
- višně
- čokoláda
- griotka
- máta na dozdobení
Postup Dort s mascarpone krémem
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 180 °C.
Dortovou formu buď vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou, anebo ji vyložte pečicím papírem.
Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané husté pěny.
Do vaječné pěny lehce vmíchejte prosátou mouku, kterou důkladně zapracujete stěrkou.
Těsto nalijte do připravené dortové formy.
Vložte do trouby a pečte, dokud korpus nezezlátne a po vpíchnutí špejle na ni nezůstane těsto.
Korpus nechte ve formě vychladnout.
Do jedné misky nalijte 400 ml smetany, přidejte 2 sáčky ztužovače a důkladně vyšlehejte.
Do druhé misky vložte mascarpone, zbylou smetanu a další dva sáčky ztužovače a vyšlehejte do husté konzistence. K této směsi zlehka vmíchejte ušlehanou smetanu a moučkový cukr. S cukrem to nepřehánějte – korpus je přeci sladký.
Vypeckujte třešně, nebo si připravte vámi zvolený druh ovoce.
Korpus dvakrát prořízněte. Spodní korpus lehce pokapejte griotkou, pomažte krémem, posypejte ovocem a překryjte dalším dílem korpusu.
Postup opět zopakujte.
Celý dort pomažte krémem, dozdobte.