Dort s hroznovým vínem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto na formu 23 cm:
- 2 velká vejce
- 100 g cukru krupice
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce vody
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- skořice- na špičku lžičky
- Krém:
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky, pokud máme málo tučnou smetanu
- moučkový cukr dle chuti
- Dále:
- cca 500 g hroznového vína
- dortové želé na 250 ml vody + 2 lžíce cukru
- šlehačka na dozdobení
- skořicový cukr dle chuti
Postup Dort s hroznovým vínem
Postup přípravy receptu
-
Korpus: vejce vyšleháme s cukrem do bohaté pěny, přidáme vodu s olejem, promícháme, přisypeme mouku, skořici a kypřidlo, vše ještě řádně promícháme, těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct na 180 stupňů na cca 10 minut, dorůžova. Po zchladnutí potřeme krémem. Kdo chce, může udělat sníh z bílků, který přidá do těsta nakonec.
Krém: smetanu vyšleháme se ztužovačem a cukrem dle chuti na šlehačku, poté zlehka, ale dobře vmícháme tvaroh.
Na tvaroh naskládáme omyté a osušené bobule bezsemenného vína (může být i barevné) a dáme chladit.
Dle návodu na obalu dortového želé připravíme poslední vrstvu dortu. Vodu (nebo hroznový džus), cukr a želé krátce povaříme, necháme částečně zchladit a poté lžící přeléváme bobule zapíchané do krému. Barva a chuť želé záleží na naší chuti.
Dort dáme do chladna, necháme alespoň 2 hodiny proležet, pak pokrájíme, dozdobíme šlehačkou a skořicovým cukrem (nebo jen skořicí). Korpusu není mnoho, proto doba proležení nemusí být delší.