Veganská houbová omáčka
Recepty, Dietní receptySuroviny
- cca 300-350 g čerstvých hub - sušené před přípravou jídla namočte asi na hodinu do vody
- 50 g rostlinného másla (např. AlsanBio) nebo cca 3 lžíce oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- 800 ml zeleninového vývaru, případně vody, ve které se máčely houby s odpovídajícím množstvím zeleninového bujonu (doporučuji sypký Alnatura)
- 1 velká najemno nakrájená cibule
- kmín (já mám rádá HODNĚ)
- 200 g silken tofu (ev. je možné nahradit soj. smetanou, ale konzistence a chuť bude trochu jiná)
- šťáva z 1 citronu
- 1/2 lžičky hořčice
- další olej
- bílý pepř
- ocet
Postup Veganská houbová omáčka
Postup přípravy receptu
-
Houby nakrájejte/nalámejte na menší kousky, namočte na hodinu do vody, poté slijte (vodu si nechte, viz ingredience) a nechte okapat na cedníku.
V hrnci rozehřejte Alsan, zaprašte moukou a za stálého míchání připravte jíšku. Po chviličce opékání mouky (nesmí zhnědnout) zalijte vývarem a na mírném ohni vařte asi půl hodiny (či po dobu přípravy hub).
V jiném hrnci či větší pánvi rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova (asi 8 minut). Přidejte kmín a houby a pod pokličkou poduste 10 minut.
Přidejte základ z jíšky a opět na mírném plameni vařte asi další čtvrthodinu.
Mezitím si připravte silken tofu - nadrobte ho do misky, přidejte šťávu z citronu, hořčici, trochu oleje, příp. i umeocta. Vše rozmixujte do hladka.
Krém vmíchejte do omáčky, dochuťte octem, pepřem a solí.
Před podáváním posypte nekadeřavou petrželí.