Dort s čokoládou a višněmi
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 300 g cukru
- 150 g oleje
- 6 žloutků
- 10 lžic vlažné vody
- 1,5 prášku do pečiva
- ze 6 bílků sníh
- 450 g polohrubé mouky
- Krém:
- 500 ml smetany na šlehání 33 %
- 250 g čokolády na vaření
- Poleva:
- 100 g čokolády na vaření
- lžička másla
- lžička višňové marmelády + marmeládu na potření korpusu
- Na ozdobu:
- okapané vypeckované višně z kompotu
- kokos
- nasekané mandle
- Krém na ozdobu dortu:
- 15 g hladké mouky + 15 g másla na jíšku
- 70 g másla
- 100 ml mléka
- 50 g cukru
- 2 lžíce kakaa
Postup Dort s čokoládou a višněmi
Postup přípravy receptu
-
Žloutky ušleháme s cukrem a olejem, pak přidáme vlažnou vodu a prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 28 cm. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 50 minut.
Smetanu vlijeme do kastrůlku a rozlámeme do ní čokoládu, zahříváme za stálého míchání na mírném ohni, dokud se čokoláda nerozpustí. Pozor nesmí vařit! Pak odstavíme a vychladlé vložíme na 24 hodin do lednice.
Vychladlý korpus rozkrojíme na 3 pláty. Čokoládovou smetanu ušleháme a potřeme s ní první plát korpusu, poklademe okapanými višněmi a přikryjeme druhým plátem, potřeme opět krémem a poklademe višněmi. Přiklopíme třetím plátem a rukama přitlačíme. Povrch dortu potřeme marmeládou, boky potřeme krémem a posypeme kokosem.
Dále připravíme polevu: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a marmeládou a vymícháme dohladka. Potřeme povrch dortu a necháme zaschnout.
Krém na ozdobu dortu: Z másla a mouky uděláme jíšku a přilijeme mléko, dohladka vymícháme na mírném ohni na kaši a necháme vychladnout. Pak přidáme cukr, máslo a kakao a vyšleháme. Krémem ozdobíme dort, přidáme višně a nasekané mandle. Uložíme do lednice a necháme do druhého dne ztuhnout.