Dort potažený marcipánovou hmotou
Recepty, DortySuroviny
- spodní část: 10 vajíček
- 300 g polohrubé mouky
- 300 g cukr moučka
- 100 g vlašské ořechy
- 2 másla
- dortová náplň STILLA DOLCE vaječný koňak
- 2 pudinky vanilkové
- 0,5 l mléka
- na marcipán: 400 g sušeného mléka
- 400 g cukr moučka
- 2 lžíce vody
- 2 lžíce medu
- mandlové aroma
- barvivo
Postup Dort potažený marcipánovou hmotou
Postup přípravy receptu
-
Z 10 bílků ušlehat tuhý sníh, zašlehat cukr, přidat žloutka, nakonec vmíchat vařečkou mouku a ořechy. Nalít do vymazané dortové formy. Pečeme zvolna při 180°C asi 30 minut. Po vychladnutí vyjmeme z formy a rozkrojíme na 2 pláty.
Uvaříme hustý pudink. Po vychladnutí smíchat s máslem a cukrem a dortovou náplní připravenou podle návodu a vyšlehat. Rozkrájený dort potřeme náplní, já dala na náplň ještě jahody, ne kompotované, dort je potom osvěžující. Nakonec pomažeme celý dort. Celý proto, abychom mohli potáhnout marcipán. Dáme do lednice a připravíme potahovací hmotu.
Potahovací hmota: 400g sušeného mléka, 400g cukru moučkového, 2 lžíce medu, 2 lžíce vody, mandlové aroma a potravinářské barvivo, záleží jakou barvu dortu chcete. Pokud se při zpracování drolí, opatrně přidávat vodu, stačí namáčet ruce, těsto musí být vláčné. Pokud ztvrdne, stačí na pár sekund dát do mikrovlnky. Vyválíme větší placku o tloušťce 5mm a pomoci válečku přeneseme na korpus, přitiskneme a uhladíme a zbytek ořízneme. Ze zbytku jsem nakrájela pásky a přejela ozdobným válečkem, kolem dortu jsem vyválela v rukou šňůru, obtočila kolem dortu a zdobící špachtličkou přitiskla. Ozdoby jsem vykrojila různýma vykrajovátkama, růžičky bohužel v ruce, není to nic složitého.