Dort Dobošův
Recepty, DortySuroviny
- 6 vajec
- 12 dkg cukru
- 12 dkg polohrubé mouky
- Náplň:
- 1/4 smetany
- 3 žloutky
- 1 lžíce hrubé mouky
- vanilka
- 14 dkg másla
- 14 dkg cukrové moučky
- 10 dkg čokolády
- 15 dkg griliáš z cukru
Postup Dort Dobošův
Postup přípravy receptu
-
Na plechy položíme papír a nakreslíme na něj podle talíře 5 stejných kruhů, namastíme je a vysypeme moukou. Pak třeme žloutky s cukrem, přimícháme zlehka sníh s moukou a vzniklé těsto potom stejnouměrně rozetřeme na kruhy a upečeme.
Na náplň zahříváme ve vodní lázni za stálého šlehání smetanu se žloutky, vanilkou a moukou tak dlouho, až krém zahoustne. Pak jej odstavíme a šleháme ve studené vodě až do vychladnutí.
Máslo třeme s cukrem, přidáme změklou čokoládu a po lžičkách vychladlý krém. Aby se máslo při přidání krému nesrazilo, musí mít máslo i krém přibližně stejnou teplotu. Čokoládu necháme změknout na talířku na kraji trouby.
Z upečených kruhů potom stáhneme papír, 4 potřeme krémem a složíme na sebe. Pátý kruh položíme na prkénko a polijeme jej griliášem.
Na griliáš nasypeme cukr na pánev a mícháme jím, až se roztaví. Jak zažloutne,nalijeme jej na připravený pátý plát. Než griliáš ztuhne, nasekáme z něho nožem dortové dílky, aby se nám po ztuhnutí netříštil na kousky. Ztuhlé dílky poklademe navrch dortu, dort podle potřeby ořízneme a pak potřeme kolem dokola krémem, popřípadě ještě posypeme sekanými oříšky.
Na,,dobošův'' dort můžeme použít i jiného krému, kupříkladu krému nastaveného jíškou, kterou zalijeme kakaem zvařeným do vody, nebo krému se sněhem.
Pláty můžeme také upéci v kruzích nebo formách. Formy musí být ovšem stejné. Hezký je dort i ve tvaru obdélníku. Na pomaštěném plechu posypaném moukou, nebo na pomaštěném papíře položeném plechu upečeme jeden nebo dva velké pláty, rozřízneme na 5 stejných obdélníků a jeden zase polijeme griliášem, rozsekaným na dílky široké asi 2cm. Dort skládáme stejně jako kulatý.