Domácí vánočka
Recepty, MoučníkySuroviny
- na vánočku:
- 600 g hladké mouky
- 140 g cukru
- 250 ml plnotučného mléka teplého
- 30 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- 120 g másla rozpuštěné
- 50 g rozinek
- 25 g sekaných mandlí
- 1 KL soli
- špetka muškátového oříšku
- 1 KL nastrouhané citrónové kůry
- 1 vejce
- 1 PL vody
- plátky mandlí
Postup Domácí vánočka
Postup přípravy receptu
-
Z droždí s 50 g cukru uděláme kvásek. Nejdříve rozmícháme droždí s cukrem do tekuta, pak přidáme asi 100 ml teplého mléka a necháme vzejít kvásek.
V míse nebo v míse kuchyňského robotu smícháme vejce, rozpuštěné máslo a cukr. Přidáme sůl, muškátový oříšek a citrónové aroma (nebo citrónovou kůru). Promícháme. Pokud používáme kuchyňský robot, nasadíme hák na hnětení. Střídavě přidáváme mouku, kvásek a zbytek teplého mléka. Vypracujeme hladké a pružné kynuté těsto. Těsto hněteme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny. Dle potřeby přidáme mouku, je-li těsto moc řídké;nebo mléko, je-li naopak moc tuhé. Propracované těsto necháme 1 hodinu kynout.
Po hodině prohněteme a necháme další 1 hodinu kynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných částí, ze kterých vyválíme stejně dlouhé válečky. Vánočku upleteme, nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem. Jednotlivě upečené copy vždy dáváme rovnou na plech (tzn. nepřenášíme celou vánočku z pracovní plochy na plech, ale nejdříve na plech dáme cop ze čtyř dílů, pak cop ze tří, zacelíme, nakonec cop ze dvou, opět zacelíme). Aby nám vánočka nesjela, můžeme vánočku propíchat třemi špejlemi. Vánočku přikryjeme utěrkou a necháme na plechu kynout, asi 45 minut.
Jakmile jsme připraveni vánočku péct, předehřejeme troubu na 160°C. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem s 1 PL vody a posypeme plátky mandlí. Pečeme 45 minut. Po upečení vánočku poprášíme moučkovým cukrem. Já jsem dělala vánočku z dvojité dávky, protože jsem potřebovala upéct celkem 3. I když jsem dávku pouze zdvojnásobila, i tak byly všechny tři vánočky hodně velké. Z jedné dávky bude tedy vánočka mega velká.