Houbová omáčka na kysané smetaně
Recepty, HoubySuroviny
- 300 gramů čerstvých hub (nejlepší jsou hřibovité)
- kelímek kysané smetany
- 1 cibule
- 4 lžíce másla
- 1 lžíce mouky
- sůl
- pepř
- kmín
- ocet
Postup Houbová omáčka na kysané smetaně
Postup přípravy receptu
-
Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme.
Na pánvi si rozpustíme opatrně máslo (aby se nezačalo přepalovat, můžeme do něho přikápnout trochu oleje) a na něm zesklovatíme nadrobno nasekanou cibulku. Přidáme připravené houby, okmínujeme je, jemně osolíme a ze všech stran osmažíme.
Pak je podlijeme horkou vodou a pod pokličkou všechno dusíme přibližně půl hodiny (tady je přesný čas těžko určit, tužší houby se mohou dělat i déle, ale u různých hříbků a babek by třicet minut mělo stačit).
Ke kysané smetaně přidáme trochu teplého základu na houbovou omáčku a dokonale v ní rozšleháme lžíci hladké mouky. Pak vše přidáme k houbám, rozmícháme a ještě chvíli krátce podusíme.
Nakonec už jen stačí dochutit čerstvě nadrceným pepřem, solí a případně (ale to není nutné) octem nebo/a koprem.
Houbová omáčka na smetaně se podává buď s klasickým houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Nic více (jako např. buřt, řízek nebo tlačenku) už k ní netřeba.