Domácí noky s kuřecím masem a špenátem na smetaně
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 kuřecí prsa
- mražený listový špenát
- 1 smetana ke šlehání
- 1 malá cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- koření na kuřecí maso dle chuti (domácí grilovací apod.)
- Na noky:
- 3 větší brambory (velikosti sevřené pěsti)
- 1 vejce
- sůl
- 2 hrsti hrubé mouky
Postup Domácí noky s kuřecím masem a špenátem na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Gnocchi můžeme koupit hotové, ale chuť domácích noků stojí za trochu práce. Poměr brambor a mouky by měl být v množství 3:1. Brambory oškrábeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme doměkka (vařím v páře v mvt 2x5 minut). Ještě horké brambory důkladně rozmačkáme, propasírujeme nebo 2x umeleme. Zatím dáme vařit vodu.
Do vlahých brambor rozklepneme vejce, přidáme špetku soli a 1 hrst mouky. Promícháme, přendáme na pracovní desku a dle potřeby přidáme mouku, část necháme na podsypání. Pracujeme rychle, dlouhým zpracováváním těsto řídne. Těsto nesmí být řídké, ale ani tuhé, zkusíme udělat kuličku a povařit. Pokud drží tvar, můžeme vytvořit noky. Uděláme z těsta váleček, silný asi jako palec a nakrájíme asi 1 cm široké špalíčky - ihned je vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme 2 minuty buď jenom nakrájené špalíčky nebo si můžeme trochu pohrát a lehkým poválením po vidličce je dozdobit.
Rozpálíme wok, přidáme olej a na něm orestujeme ze všech stran osolená a okořeněná kuřecí prsa, nakrájená na kostky. Přidáme nasekanou cibuli, necháme změknout a vložíme válečky špenátu. Stačí polovina balení. Za občasného míchání podusíme, přidáme česnek, promícháme a zalijeme smetanou. Při mírné teplotě, opět za občasného míchání, zvolna vaříme do požadované hustoty. Do hotové omáčky lehce vmícháme noky a podáváme.