Domácí kynuté vdolky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
2 žloutky
65 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
75 g Hery
0,3 l vlažného mléka
1/2 kostky droždí
špetka soli
Náplň:
2 tvarohy (kostky)
2 lžíce moučkového cukru
citronová kůra
1 žloutek
Posypka:
3 lžíce polohrubé mouky
3 lžíce krystalového cukru
2 lžíce Hery (nebo sádla či másla)
marmeláda nebo povidla
vejce na potření
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Z mléka odlijeme 0,1 litru a do tohoto množství vmícháme lžíci cukru a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek.

  2. Mouku prosijeme na vál, do středu uděláme důlek, do něj vložíme vejce. K nim po částech přilijeme kvásek a vždy ihned smícháme se žloutky. Přidáme zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, rozpuštěnou Heru a zbylé osolené mléko. Vypracujeme hladké tuhé těsto, které necháme v míse pod čistou utěrkou vykynout.

  3. Vál poprášíme moukou a na ni klademe stejně velké kousky těsta (vykrajuji sklenicí). Každý kousek pak mezi dlaněmi zakulatíme, položíme na plech vyložený pečícím papírem a mírně zploštíme.

  4. Na každý kousek dáme do středu lžičku tvarohové náplně a dobře zabalíme. Poté každý kousek zase zploštíme tak, aby vprostřed byl důlek, do kterého dáme lžíci marmelády nebo povidel. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme posypkou a pečeme na 200 stupňů (horkovzduch) do zčervenání okrajů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!