Domácí kynuté vdolky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 65 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 75 g Hery
- 0,3 l vlažného mléka
- 1/2 kostky droždí
- špetka soli
- Náplň:
- 2 tvarohy (kostky)
- 2 lžíce moučkového cukru
- citronová kůra
- 1 žloutek
- Posypka:
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce Hery (nebo sádla či másla)
- marmeláda nebo povidla
- vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup Domácí kynuté vdolky
Postup přípravy receptu
-
Z mléka odlijeme 0,1 litru a do tohoto množství vmícháme lžíci cukru a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek.
Mouku prosijeme na vál, do středu uděláme důlek, do něj vložíme vejce. K nim po částech přilijeme kvásek a vždy ihned smícháme se žloutky. Přidáme zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, rozpuštěnou Heru a zbylé osolené mléko. Vypracujeme hladké tuhé těsto, které necháme v míse pod čistou utěrkou vykynout.
Vál poprášíme moukou a na ni klademe stejně velké kousky těsta (vykrajuji sklenicí). Každý kousek pak mezi dlaněmi zakulatíme, položíme na plech vyložený pečícím papírem a mírně zploštíme.
Na každý kousek dáme do středu lžičku tvarohové náplně a dobře zabalíme. Poté každý kousek zase zploštíme tak, aby vprostřed byl důlek, do kterého dáme lžíci marmelády nebo povidel. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme posypkou a pečeme na 200 stupňů (horkovzduch) do zčervenání okrajů.