Domácí klobásy sýrové, jak je dělám já

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

4 kg vepřové krkovice (může být i plec nebo kýta)
30 dkg sýra (já použila eidam)
40 dkg syrového sádla
95 g soli
4.5 g kmínu
4.5 g cukru
36 g česneku (já dávám 50 g)
31.5 g sladké papriky
9 g pálivé papriky (já dávám 6 g a 3 g chilli papriky, ale kdo nemá rád moc pikantní, tak chilli nedávat)
22.5 g pepře

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na 3 cm proužky (přes celou délku krkovice), sádlo na 2 cm kostky a sýr na ½ cm kostičky.

  2. Maso i sádlo umeleme na masovém mlýnku na největší otvory, přidáme veškeré koření. Mícháme a masírujeme maso aspoň 20 minut. Pak přidáme sýr a ještě jednou promícháme.

  3. Takto nachystanou směs plníme do střívek, přetočením rozdělíme na jednotlivé klobásy a dáme do lednice uležet na 24 hodin.

  4. Druhý den aspoň hodinu před uzením vyndáme z lednice.

  5. Zavěsíme do roztopené udírny a snažíme se udržovat teplotu max. na 60-65 C°, pomalu udíme tak 6 hodin. Jakmile se klobásy začínají krabatit, máme hotovo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!