Domácí chlebík
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1 hrnek žitné mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička kmínu
- 2 lžičky soli
- To vše nasypat do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme:
- 1 lžička octa
- 2 hrnky studené vody
- 1/2 lžičky sušeného droždí
Postup Domácí chlebík
Postup přípravy receptu
-
A promícháme, vznikne řídké těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12 až 18 hodin (nejlíp přes noc).
Potom promísíme, posypeme moukou a necháme 30 minut odpočinout. Zatím si rozpálíme troubu na 230°C a vložíme do ní prázdný kastrol, 21 až 23 cm průměr, necháme rozpálit 30 minut.
Do horkého suchého hrnce vyklopíme stěrkou těsto, zakryjeme poklicí a pečeme na 230°C asi 30 minut, pak odkryjeme a pečeme na 220°C dalších 20 až 30 minut. Chleba se nepřichytne a krásně se vyklopí.