Doma vyrobená šlehačka

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 ml mléka
1 vanilkový cukr
250 g ztuženého tuku
125 g másla
1 vejce
1 vrchovatá polévková lžíce kakaového prášku

Postup přípravy receptu

  1. Do mléka pokrájíme tuk a máslo na menší kousky, aby se rychleji rozpustily. Poté mléko zahřejeme, mícháme, dokud nebude tuk rozpuštěný. Mléko nemusí být vroucí, stačí cca 50 - 60 °C.

  2. Teplé mléko přelijeme do mixéru (je velmi důležité mixér, ne šlehač, což si v poslední době lidé pletou). Do mixéru vyklepneme celé vejce, vysypeme sáček vanilkového cukru a mixér zapneme na 2 minuty (120 sec). Čas je nutné dodržet, aby se tuk stačil emulgovat do mléka a tím zvýšil jeho tučnost.

  3. Pokud chcete i pařížskou šlehačku, odlijte polovinu bílé šlehačky do nádoby, ve které se bude chladit. Do zbylé bílé hmoty v mixéru vsypte vrchovatou lžíci kakaového prášku. Protočte na pár sekund mixér, aby se kakao vmíchalo do mléka. Tím vznikne pařížská šlehačka. Poté zbývá nechat vše v chladničce vystydnout.

  4. Vychladlou šlehačku bílou nebo pařížskou zpracováváme obvyklým způsobem buď metličkou ručně nebo elektrickým (či ručním) šlehačem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!