Doma vyrobená šlehačka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 250 g ztuženého tuku
- 125 g másla
- 1 vejce
- 1 vrchovatá polévková lžíce kakaového prášku
Postup Doma vyrobená šlehačka
Postup přípravy receptu
-
Do mléka pokrájíme tuk a máslo na menší kousky, aby se rychleji rozpustily. Poté mléko zahřejeme, mícháme, dokud nebude tuk rozpuštěný. Mléko nemusí být vroucí, stačí cca 50 - 60 °C.
Teplé mléko přelijeme do mixéru (je velmi důležité mixér, ne šlehač, což si v poslední době lidé pletou). Do mixéru vyklepneme celé vejce, vysypeme sáček vanilkového cukru a mixér zapneme na 2 minuty (120 sec). Čas je nutné dodržet, aby se tuk stačil emulgovat do mléka a tím zvýšil jeho tučnost.
Pokud chcete i pařížskou šlehačku, odlijte polovinu bílé šlehačky do nádoby, ve které se bude chladit. Do zbylé bílé hmoty v mixéru vsypte vrchovatou lžíci kakaového prášku. Protočte na pár sekund mixér, aby se kakao vmíchalo do mléka. Tím vznikne pařížská šlehačka. Poté zbývá nechat vše v chladničce vystydnout.
Vychladlou šlehačku bílou nebo pařížskou zpracováváme obvyklým způsobem buď metličkou ručně nebo elektrickým (či ručním) šlehačem.