Dokonalá zelňačka
Recepty, PolévkySuroviny
- 350 g kysaného zelí
- 1 ks maďarské klobásy
- 1 ks cibule
- 1 větší brambory
- 2 PL zakysané smetany
- 4 ks bobkového listu
- 10 kuliček pepře
- 8 kuliček nového koření
- hrst sušených hub
- červená paprika
- pálivá paprika nebo chilli
- kmín
- sůl
- pepř
- ocet
- cukr
Postup Dokonalá zelňačka
Postup přípravy receptu
-
Na sádle osmahneme cibulku a když začne sklovatět, přidáme klobásu nakrájenou na vámi zvolené kusy - já krájím čtvrtkolečka. Opečeme ji spolu s cibulkou. Když je klobása krásně opečená, zasypeme červenou paprikou (nešetříme) a necháme ji rozvonět, ale aby se nepřipálila.
Zalijeme horkou vodou tak pět centimetrů. Přidáme zelí i s nálevem, zbytek koření (špetku pálivé papriky nebo chilli, lžičku kmínu, špetičku pepře a kusovky), nakrájený brambor, houby, a dolijeme vodou. Osolíme, kápneme do polévky trochu octa, malinko cukru, a necháme vařit, dokud brambory nezměknou.
Do hrnečku odebereme trochu vody z polévky a rozmícháme ji se dvěma lžícemi zakysané smetany. Necháme provařit alespoň deset minut, pokud je třeba, dochutíme solí, pepřem, paprikou - zkrátka co je třeba. Před podáváním necháme alespoň půl hodiny odležet, nejlépe pak celou noc.