Dokonalá zelňačka

Recepty, Polévky

Suroviny

350 g kysaného zelí
1 ks maďarské klobásy
1 ks cibule
1 větší brambory
2 PL zakysané smetany
4 ks bobkového listu
10 kuliček pepře
8 kuliček nového koření
hrst sušených hub
červená paprika
pálivá paprika nebo chilli
kmín
sůl
pepř
ocet
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle osmahneme cibulku a když začne sklovatět, přidáme klobásu nakrájenou na vámi zvolené kusy - já krájím čtvrtkolečka. Opečeme ji spolu s cibulkou. Když je klobása krásně opečená, zasypeme červenou paprikou (nešetříme) a necháme ji rozvonět, ale aby se nepřipálila.

  2. Zalijeme horkou vodou tak pět centimetrů. Přidáme zelí i s nálevem, zbytek koření (špetku pálivé papriky nebo chilli, lžičku kmínu, špetičku pepře a kusovky), nakrájený brambor, houby, a dolijeme vodou. Osolíme, kápneme do polévky trochu octa, malinko cukru, a necháme vařit, dokud brambory nezměknou.

  3. Do hrnečku odebereme trochu vody z polévky a rozmícháme ji se dvěma lžícemi zakysané smetany. Necháme provařit alespoň deset minut, pokud je třeba, dochutíme solí, pepřem, paprikou - zkrátka co je třeba. Před podáváním necháme alespoň půl hodiny odležet, nejlépe pak celou noc.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!