Divoká dýňová omáčka
Recepty, OmáčkySuroviny
- 750 g očištěné dýně Hokkaidó nakrájené na kostičky
- 50 g slaniny
- 3 velké cibule
- 4 lžíce sádla
- 3 lžíce oleje pod maso
- 600 g vepřové plece nebo kýty nakrájené na větší kostky
- 1,5 lžička tymiánu
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček pepře
- 6 nového koření
- sůl
- citronová šťáva
- cukr dle chuti
- 250 ml smetany na vaření
- 200 g husté kysané smetany
- kousek studeného másla
- brusinkový džem na ozdobu
Postup Divoká dýňová omáčka
Postup přípravy receptu
-
Maso den předem naložíme do 3 lžic oleje a přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list. Druhý den maso osolíme, osmažíme na sádle a 2 nadrobno nakrájených cibulích. Poté za občasného podlévání vodou dusíme do změknutí. Na konci by mělo být nad masem cca 5 cm vody.
Na 2 lžících sádla osmažíme jednu nahrubo pokrájenou cibuli a stejně tak pokrájenou slaninku. Přidáme dýni s cca 200 ml vody, špetkou soli a půl lžičkou tymiánu. Vaříme do změknutí, v případě potřeby doléváme vodu. Nakonec vmícháme smetanu na vaření a rozmixujeme dohladka. Vznikne hustá směs.
Omáčku vlijeme k masové směsi, přidáme tymián, přidáme kysanou smetanu a prohřejeme. Není třeba zahušťovat, ale pokud by se vám zdála omáčka příliš řídká, smíchejte zakysanou smetanu se dvěma lžíce hladké mouky a provařte. Po vypnutí omáčku zjemněte kouskem másla a už nevařte, pouze rozmíchejte.
Podle potřeby dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem. Dozdobíme kolečkem citronu, brusinkami a petrželkou. Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem nebo rýží.