Divoká kedlubnová polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 kedlubna (asi 250 g)
- 80 g mrkve
- 200 g květáku
- 200 g pálivé zelené papriky
- 2 jarní cibulky
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 1 l vývaru
- 130 g paprikové klobásy
- 2 lžíce olivového oleje
- pepř
Postup Divoká kedlubnová polévka
Postup přípravy receptu
-
Kedlubnu nakrájíme na malé špalíčky, mrkev nadrobno, papriky zbavené semen nakrájíme na jemná kolečka, cibulky jarní cibulky nakrájíme napříč na jemné plátky. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, orestujeme cibulku a přidáme kedlubnu, mrkev a papriky, ještě orestujeme, přidáme mleté chilli vločky a zalijeme trochou vývaru. Zakryjeme a dusíme asi 15 minut, aby zelenina změkla.
Zeleninu přendáme do kastrolu, přidáme asi 2 šálky vývaru, opepříme, přivedeme k varu a pak na mírném ohni dusíme zakryté asi 20 minut.
Na lžíci oleje opečeme na kolečka nakrájenou klobásu. Květák rozebereme na růžičky a blanšírujeme. Stačí 3 až 5 minut povařit v osolené vodě.
Polovinu dušené zeleniny i s částí vývaru rozmixujeme tyčovým mixerem na pyré. K dušené zelenině nalijeme pyré a chvilku povaříme. Podle konzistence můžeme ještě přidat trochu vývaru.
Přidáme blanšírovaný květák a opečenou klobásu, zakryjeme a necháme dojít.
Pokud se obáváte přílišné ostrosti, můžete část pálivých paprik zaměnit za nepálivé.