Dip z grilovaného lilku a la Baba Ganoush

Recepty, Omáčky

Suroviny

2 lilky
½ stroužku česneku (či podle chuti)
¼ hrnku řeckého jogurtu
citron
mořská sůl
olivový olej
půl červené papriky
případně čerstvá petržel či koriandru na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Lilky omejeme a pořádně osušíme. Vezmeme vidličku a po celé délce a ze všech stran je pěkně propícháme. To je důležitý, aby nám při pečení nepopraskaly a nezadělaly celou troubu. To byste na tenhle dip asi fakt nevzpomínali v dobrým.

  2. Troubu rozpálíme na maximum, lilky dáme na pečící papír, pokapeme olivovým olejem (taky ze všech stran), a strčíme do trouby.

  3. Pečeme na maximum nějakých 15 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C. Celková doba pečení je zhruba 30 minut. Že jsou hotové poznáte tak, že když je vezmete za stopku tak ta odpadá, jsou úplně měkké a mají pěkně ztmavlou slupku.

  4. Vyndáme z trouby, odkrojíme šťopku a celé oloupeme. Masíčko“ nasekáme nahrubo, necháme trochu vystydnout a dáme do mixéru či robota.

  5. Přidáme utřený česnek, jogurt, citronovou šťávu, pár lžic olivového oleje a sůl. Mixujeme do hladké pasty, ochutnáme, případně dosolíme.

  6. Papriku nasekáme na co nejmenší kousky a do dipu vmícháme.

  7. Servírujeme zakápnuté olivovým olejem, případně posypané čerstvými bylinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!