Dip z grilovaného lilku a la Baba Ganoush
Recepty, OmáčkySuroviny
- 2 lilky
- ½ stroužku česneku (či podle chuti)
- ¼ hrnku řeckého jogurtu
- citron
- mořská sůl
- olivový olej
- půl červené papriky
- případně čerstvá petržel či koriandru na ozdobu
Postup Dip z grilovaného lilku a la Baba Ganoush
Postup přípravy receptu
-
Lilky omejeme a pořádně osušíme. Vezmeme vidličku a po celé délce a ze všech stran je pěkně propícháme. To je důležitý, aby nám při pečení nepopraskaly a nezadělaly celou troubu. To byste na tenhle dip asi fakt nevzpomínali v dobrým.
Troubu rozpálíme na maximum, lilky dáme na pečící papír, pokapeme olivovým olejem (taky ze všech stran), a strčíme do trouby.
Pečeme na maximum nějakých 15 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C. Celková doba pečení je zhruba 30 minut. Že jsou hotové poznáte tak, že když je vezmete za stopku tak ta odpadá, jsou úplně měkké a mají pěkně ztmavlou slupku.
Vyndáme z trouby, odkrojíme šťopku a celé oloupeme. Masíčko“ nasekáme nahrubo, necháme trochu vystydnout a dáme do mixéru či robota.
Přidáme utřený česnek, jogurt, citronovou šťávu, pár lžic olivového oleje a sůl. Mixujeme do hladké pasty, ochutnáme, případně dosolíme.
Papriku nasekáme na co nejmenší kousky a do dipu vmícháme.
Servírujeme zakápnuté olivovým olejem, případně posypané čerstvými bylinkami.