Dieta č. 4 (beztučná, žlučníková, FIT, bez mléka, bez cukru, bez mouky) Ovesné palačinky

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Na 10 ks dietních tenkých palačinek (průměr placky cca 16 cm):
3/4 hrnku ovesných vloček (jaké kdo má doma)
500 ml horké vody
2 PL čekankového sirupu (lze přisladit)
2 špetky soli
1 vejce M (může být i jen bílek)

Postup přípravy receptu

  1. Do vhodné nádoby vložíme suché vločky, zalijeme horkou vodou, přidáme čekankový sirup a špetku soli, necháme cca 20 minut nasáknout vodu do vloček. Tento základ lze udělat i den předem. Vložíme vše do mixéru a řádně rozmixujeme. Lze mixovat i v některém z typů smootie makeru a nebo ponorným mixérem. Musí vzniknout hustá, palačinková hmota bez drcků. Do této hmoty vklepneme vajíčko a znovu mixujeme. Těsto musí být táhlé jako na klasické palačinky, pokud se zdá hutné, přilijeme vodu a znovu mixujeme.

  2. Smažíme na pánvi s nepřilnavým povrchem (teflon, kamenina, jiný nepřilnavý povrch) bez tuku!!! Nevymašťujeme ani máslem. Smažíme opravdu na suché pánvi. Na pánev lijeme těsto jak jsme zvyklí, dokonce se dělají i bubliny, i když tam není špetka kypřidla. Palačinkám se musí nechat zespodu pořádně zhnědnout okraj, pokud to uspěcháte, budou se vám palačinky trhat, nebudou dodělané a nebo se budou lepit na obracečku. Chce to trpělivost a vyzkoušet.

  3. Z této dávky těsta byste jich měli udělat minimálně 10 o velikosti 15 cm (menší pánev). Pokud necháte těsto déle stát (hodinu a víc), dost zhoustne, zředit lze opět vodou. Kdo může, tak místo vody lze dát mléko, místo čekankového sirupu cukr, popřípadě 1:1.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!