Cuketové nudle s indickou arašídovou omáčkou

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 pevná zelená cuketa
černý nebo bílý sezam na posypání
na arašídovou omáčku:
2 lžíce oleje
½ lžičky římského kmínu
½ lžičky černého hořčičného semínka
kousek červené chilli papričky podle chuti
4 kari lístky
špetka mletého fenugreeku (pískavice, římské seno)
varianta a) (ta správná): dvě hrsti arašídů
varianta b) (líná): tři lžíce arašídového másla bez kousků (smooth)
voda podle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Pokud omáčku připravujeme z celých arašídů (varianta a), arašídy oloupeme, nasucho opražíme, až než lehce zezlátnou a rozvoní se, a po vychladnutí rozmixujeme na hladký prášek. Při nedostatku času je možné sáhnout po sklenici arašídového másla, ideálně obsahujícího jen arašídy a sůl, ne další přidaný tuk, cukr a spoustu éček.

  2. V malém hrnci nebo pánvičce s nepřilnavým dnem rozehřejme olej. Asi 15 sekund na něm opékáme římský kmín, hořčičné semínko a chilli papričku. Poté přidáme kari lístky a fenugreek a opékáme dalších 15 sekund. Koření se musí rozvonět a uvolnit vše potřebné do oleje, ale nesmí se připálit. Směs ihned stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Když je tento základ (tzv. tadka) vlažný, přidáme namleté arašídy a vodu tak, aby vznikla hladká řidší omáčka. Pokud používáme arašídové máslo, je dobré mít hrnec nebo pánev ještě mírně teplé, aby se máslo dobře rozpustilo. Přilijeme vodu a mícháme, až nám vznikne hladká omáčka. Podle chuti osolíme.

  3. Cuketu omyjeme a nakrájíme na špagety. Je možné použít špagetovač nebo julienne škrabku (která stojí pár korun a nezabere vám moc místa v kuchyni). Špagety promícháme s arašídovou omáčkou, posypeme sezamem a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!