Cuketová bašta
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 1 kg mletého masa
- 15 dkg farmářské slaniny
- 3-4 cukety na kolečka
- olivový olej nebo dvě lžíce sádla
- 1 cibule
- 1/2 lžíce hořčice
- 3 lžíce kečupu
- 2 vejce
- hrst petrželky
- pepř
- sůl
- 1-2 lžičky Aromatu nebo sypkého bujónu
- strouhaný čedar, nebo Moravia podle chuti (asi několik lžic)
- 2-3 sušená rajčata na maličké kousky
Postup Cuketová bašta
Postup přípravy receptu
-
Na lžíci sádla dáme smažit nasekanou cibulku a něco přes polovinu na malé kousky nakrájené slaniny. Pak přidáme mleté maso. Dbáme na to, aby nezůstaly hrudky masa, pěkně jej dřevěnou obracečkou v kastrolu posekáme. Dáme na sporo a necháme dusit. Hlídáme, aby se nepřipálilo.
Mezitím nakrájíme cukety na kolečka, vymažeme pekáč lžící sádla (velikost asi jako na kachnu) a celé dno vyložíme cuketou.
Do mletého masa přidáme hořčici, kečup, petrželku, nasekaná sušená rajčata, Aromat, pepř, sůl. Mícháme asi 1 minutu a vypneme. Necháme trochu zchladnout a vmícháme dvě vejce. Směs přendáme na cukety v pekáči, dáme druhou vrstvu cuket, nepatrně posolíme, popepříme a posypeme sýrem. Nakonec poházíme zbylou slaninou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180°C přibližně 30 minut, pak zkontrolujeme a dopečeme asi 10-15 min. Podáváme s bramborami či pečivem.