Cookies s bílou čokoládou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1/2 hrnku (115 g) másla při pokojové teplotě
- 1/2 hrnku (100 g) bílého cukru
- 1/2 hrnku (110 g) hnědého cukru
- 1 vejce
- 1 KL (5 ml) vanilkového extraktu
- 1,5 hrnku (190 g) hladké mouky
- 1/2 KL (2 g) jedlé sody
- 1 KL (5 ml) horké vody
- 1/4 KL (2 g) soli
- 1 hrnek (200 g) bílé čokolády nakrájené na kousky
Postup Cookies s bílou čokoládou
Postup přípravy receptu
-
1. Troubu předehřejeme na 175°C a plech vyložíme pečícím papírem.
2. Máslo utřeme s cukry dohladka, přidáme vejce a vanilku, a utřeme do pěny.
3. V malém hrníčku rozpustíme jedlou sodu v horké vodě. Přidáme ke směsi, společně se solí.
4. Vmícháme mouku a nakrájenou čokoládu.
5. Směs necháme cca 10 - 15 minut vychladit v lednici.
6. Směs nabíráme a dávkujeme polévkovou lžící (nebo dávkovačem na zmrzlinu), a lehce z ní vytvarujeme kouli velikosti cca 3 cm. Každá koule by měla být stejně velká. Dáváme je na plech daleko od sebe (cca jen asi 6 ks na jeden plech). Pozor! neděláme z nich placky, ale necháme je jako kuličky.
7. Pečeme asi 10 - 11 minut v předehřáté troubě, nebo dokud okraje nejsou lehce nazlátlé.
8. Cookies necháme vychladnout na plechu, cca 5 - 10 minut dokud neztuhnou a bude s nimi možná manipulace.
9. Uchováváme v uzavřené nádobě.
Správné americké cookie by mělo být na okraji křupavé a uvnitř měkké, žvýkací. Důležité proto je, abychom cookies nepekli moc dlouho.
Jakmile začnou být okraje zlatavé, je třeba je hned vyndat a nechat na plechu vychladnout. Nejdříve budou cookies měkké, ale postupně ztuhnout a bude možné s nimi manipulovat.