Cookies s bílou čokoládou

Recepty, Moučníky

Suroviny

1/2 hrnku (115 g) másla při pokojové teplotě
1/2 hrnku (100 g) bílého cukru
1/2 hrnku (110 g) hnědého cukru
1 vejce
1 KL (5 ml) vanilkového extraktu
1,5 hrnku (190 g) hladké mouky
1/2 KL (2 g) jedlé sody
1 KL (5 ml) horké vody
1/4 KL (2 g) soli
1 hrnek (200 g) bílé čokolády nakrájené na kousky

Postup přípravy receptu

  1. 1. Troubu předehřejeme na 175°C a plech vyložíme pečícím papírem.

  2. 2. Máslo utřeme s cukry dohladka, přidáme vejce a vanilku, a utřeme do pěny.

  3. 3. V malém hrníčku rozpustíme jedlou sodu v horké vodě. Přidáme ke směsi, společně se solí.

  4. 4. Vmícháme mouku a nakrájenou čokoládu.

  5. 5. Směs necháme cca 10 - 15 minut vychladit v lednici.

  6. 6. Směs nabíráme a dávkujeme polévkovou lžící (nebo dávkovačem na zmrzlinu), a lehce z ní vytvarujeme kouli velikosti cca 3 cm. Každá koule by měla být stejně velká. Dáváme je na plech daleko od sebe (cca jen asi 6 ks na jeden plech). Pozor! neděláme z nich placky, ale necháme je jako kuličky.

  7. 7. Pečeme asi 10 - 11 minut v předehřáté troubě, nebo dokud okraje nejsou lehce nazlátlé.

  8. 8. Cookies necháme vychladnout na plechu, cca 5 - 10 minut dokud neztuhnou a bude s nimi možná manipulace.

  9. 9. Uchováváme v uzavřené nádobě.

  10. Správné americké cookie by mělo být na okraji křupavé a uvnitř měkké, žvýkací. Důležité proto je, abychom cookies nepekli moc dlouho.

  11. Jakmile začnou být okraje zlatavé, je třeba je hned vyndat a nechat na plechu vychladnout. Nejdříve budou cookies měkké, ale postupně ztuhnout a bude možné s nimi manipulovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!