Čokoládový retro dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
5 vajec
150 g cukru
120 g hladké mouky
30 g kakaa
5 lžic oleje
sůl
Krém:
400 ml smetany ke šlehání
200 g hořké čokolády
200 g másla
1-2 PL cukru moučka
Dále na ozdobu jsem použila šlehačku, koktejlové třešně, čoko fleky

Postup přípravy receptu

  1. U tohoto korpusu je velice důležité šlehání, jelikož je bez kypřícího prášku, sníh musí být opravdu pevný. Postup dodržujte, jinak se korpus nepovede. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky a sůl (malá špetka) ušleháme na vysoké otáčky v tuhý sníh. Po částech (na 3x) přidáme cukr a opět šleháme cca 5 minut. V jiné míse si ušleháme žloutky s olejem, které postupně přilijeme do sněhu a vše šleháme na nízké otáčky. Nakonec opatrně přimícháme mouku s kakaem. Sníh obracíme velice opatrně, aby se nepolámal. Nalijeme do formy nebo na plech, pečeme na 150 °C cca 35-40 min podle trouby. Nepoužívejte horkovzduch!

  2. Smetanu nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu, odstavíme a přidáme do ní nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Necháme vychladit, nejlépe do druhého dne. Druhý den šleháme. Přidáme cukr a máslo. Máslo do krému přidáváme změklé po částech. Důkladně vyšleháme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!