Čokoládový dort plněný arašídovým máslem
Recepty, DortySuroviny
- Na korpus:
- 220 g kakaových sušenek např. Derby, Bebe
- 120 g másla rozpuštěného
- Na náplň:
- 110 g másla nakrájeného na kostičky
- 220 kvalitní hořké čokolády nakrájené nahrubo
- 350 g cukru
- 10 ml vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
- 4 vejce
- 130 g krémového arašídového másla
Postup Čokoládový dort plněný arašídovým máslem
Postup přípravy receptu
-
Korpus: troubu předehřejeme na 160°C a lehce máslem vymažeme dortovou formu vel. 20 cm.
Sušenky rozemeleme a smícháme je s rozpuštěným máslem.
Směs vtlačíme na dno (nikoliv do stran) dortové formy.
Pečeme v předehřáté troubě cca 7 - 8 minut a poté necháme úplně vychladnout (vhodné je na mřížku položit arch pečícího papíru, abychom zabránili případnému vytékání másla na dno trouby, a jeho spálení).
Náplň: čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni.
Odstraníme z plotny a vmícháme cukr, vanilku a sůl.
Řádně vyšleháme metlou.
Přidáme vejce, jedno po druhém a vždy řádně vyšleháme dohladka.
Arašídové máslo rozetřeme na upečený a vychlazený korpus.
Na ně nalijeme čokoládovou směs.
Pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 50 - 60 minut. Když s dortem lehce pohnete, měl by se uprostřed třást, tzn. bude se zdát, že je stále trochu nedopečený.
Necháme vychladnout v pokojové teplotě a pak vložíme alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc, do lednice.
Podáváme se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.