Vepřová kýta se žampiony
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 9 plátků vepřové kýty
- 1 vanička žampionů
- 1 větší cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce ostrého kečupu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 vrchovatá lžička červené sladké papriky
- 1 lžička vegety
- worcester
- 1 menší lžička mletého kmínu
- sůl
- mletý pepř
- hladká mouka
Postup Vepřová kýta se žampiony
Postup přípravy receptu
-
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, nařízneme okraje, aby se nezkroutilo, pokapeme worcesterem a obalíme v hladké mouce. Ve větším nízkém kastrolku rozehřejeme sádlo a maso opečeme po obou stranách do zlatova. Opečené maso vyndáme z kastrůlku, nasypeme do něho drobně pokrájenou cibuli a osmahneme ji. Vrátíme maso a zalijeme teplou vodou, přidáme kečup, hořčici, vegetu, červenou papriku, mletý kmín a pepř. Zamícháme a necháme dusit za občasného podlévání teplou vodou.
Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky, zalijeme vodou a povaříme doměkka. Když je maso měkké, přidáme je k žampionům a přes cedníček propasírujeme šťávu z masa i cibuli. Hlídáme, aby omáčky bylo na tři porce a zahustíme 1 lžící hladké mouky, rozkvedlané v trošce studené vody. Asi 10 minut povaříme, podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s brambory.