Čokoládový dort bez mouky

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
7 vajec pokojové teploty
450 g čokolády na vaření
Krém:
350 g čokolády na vaření
250 ml horké vody
Dále:
díl ledu
díl studené vody

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vyndejte z lednice, aby se stihla trochu ohřát, poté oddělte bílky do větší mísy a žloutky do menší misky.

  2. Bílky vyšlehejte na sníh.

  3. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.

  4. Do čokolády postupně přimíchejte (nešlehat) žloutky a následně i postupně přimíchejte i sníh z bílků. Sníh zamíchávejte krouživými pohyby, takzvaně jej překládejte, abyste zbytečně nepřišli o bublinky a těsto zůstalo nadýchané.

  5. Těsto nalijte do formy o průměru 25 cm a dejte péct na 170 °C po dobu 15-30 minut. (Po 15-i minutách zkontrolujte korpus špejlí a pokud bude nedopečený, pečte dalších 15 minut.) Po upečení nechte zcela vychladnout a poté vrch korpusu (asi 2 cm) rozdrobte a nasypte do mísy. Toto drobení použijete jako finální vrstvu dortu.

  6. Do větší odměrky (může být i miska) nasypte díl kostek ledu (doporučuji cca půl litru) a díl studené vody. Do druhé menší odměrky (misky) dejte 350 g kousků čokolády na vaření, 250 ml horké vody a promíchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Mísu s čokoládou dejte do větší misky s vodou a s ledem a v této ledové lázni čokoládu šlehejte cca 2 minuty, dokud nezhoustne v čokoládový krém. Pokuste se krém nepřešlehat, jinak díky vlivu chladu příliš ztuhne a hůře se s ním pracuje.

  7. Krém natřete na korpus, uhlaďte a nakonec nasypte drobečky korpusu. Drobečky pouze lehce stlačte dlaní do krému, aby se příliš nesypaly a můžete dort vyndat z formy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!