Špenát z medvědího česneku s výpečky z vepřové plece
Recepty, PřílohySuroviny
- na špenát:
- 300 g listů medvědího česneku
- 200 ml šťávy odebrané z podušených výpečků
- 100 ml smetany (mléka nebo vývaru)
- 1 lžíci hladké mouky
- sůl podle potřeby
- na výpečky:
- 650 g vepřové plece
- 350 ml vody
- 1 lžíci sádla
- 2 velké cibule
- 6 stroužků česneku
- 1/2 lžičky celého kmínu
- 1/2 lžičky sladké mleté papriky
- špetku mletého pepře
- sůl
Postup Špenát z medvědího česneku s výpečky z vepřové plece
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na kostky a promícháme se solí, pepřem a paprikou. Do papiňáku na rozehřáté sádlo dáme drobně nakrájenou cibuli s česnekem, přidáme kmín a restujeme 5 minut.
Poté přidáme maso a necháme prudce zatáhnout. Podlijeme vodou, hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na mírném plameni dusíme 20 minut. Hrnec vypneme, ochladíme, otevřeme a vše přelijeme do zapékací nádoby. Do kastrolu odebereme 200 ml šťávy a odložíme stranou. Zapékací nádobu s masem dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme doměkka 20 minut za občasného přelití vypečenou šťávou.
Než bude maso upečené, připravíme špenát. Šťávu v kastrolu uvedeme k varu. Přilijeme smetanu (mléko, vývar), ve které jsme rozmíchali lžíci mouky a za stálého promíchávání vaříme slabým varem 10 minut.
Poté přidáme nakrájené listy medvědího česneku, lehce osolíme a opět za stálého promíchávání vaříme dalších 10 minut. Podle potřeby můžeme malinko naředit na námi požadovanou hustotu.