Špenát z medvědího česneku s výpečky z vepřové plece

Recepty, Přílohy

Suroviny

na špenát:
300 g listů medvědího česneku
200 ml šťávy odebrané z podušených výpečků
100 ml smetany (mléka nebo vývaru)
1 lžíci hladké mouky
sůl podle potřeby
na výpečky:
650 g vepřové plece
350 ml vody
1 lžíci sádla
2 velké cibule
6 stroužků česneku
1/2 lžičky celého kmínu
1/2 lžičky sladké mleté papriky
špetku mletého pepře
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kostky a promícháme se solí, pepřem a paprikou. Do papiňáku na rozehřáté sádlo dáme drobně nakrájenou cibuli s česnekem, přidáme kmín a restujeme 5 minut.

  2. Poté přidáme maso a necháme prudce zatáhnout. Podlijeme vodou, hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na mírném plameni dusíme 20 minut. Hrnec vypneme, ochladíme, otevřeme a vše přelijeme do zapékací nádoby. Do kastrolu odebereme 200 ml šťávy a odložíme stranou. Zapékací nádobu s masem dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme doměkka 20 minut za občasného přelití vypečenou šťávou.

  3. Než bude maso upečené, připravíme špenát. Šťávu v kastrolu uvedeme k varu. Přilijeme smetanu (mléko, vývar), ve které jsme rozmíchali lžíci mouky a za stálého promíchávání vaříme slabým varem 10 minut.

  4. Poté přidáme nakrájené listy medvědího česneku, lehce osolíme a opět za stálého promíchávání vaříme dalších 10 minut. Podle potřeby můžeme malinko naředit na námi požadovanou hustotu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!