Čokoládový dort bez mouky - božská Nemesis

Recepty, Dorty

Suroviny

těsto:
800 g hořká čokoláda
(já používám 3 tabulky mléčné a 5 hořkých, ubírám pak cukr z originál receptu, doporučená je 73%, ale kupuji hořkou Albert Quality 11kč/ks)
12 vajec
500 g máslo (2 kostky)
350 g cukr (originál je cca 600 g)
poleva:
100 g mléčná čokolada
100 g hořká čokoláda
250 ml smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Ve velkém hrnci rozpustíme 8 čokolád s máslem, v míse ušleháme žloutky s cukrem. Přidáme do čokoládové hmoty v hrnci, potom ušleháme bílky a přidáme také k hmotě.

  2. Formu o průměru 26 cm (klidně i 28 cm), vysypeme cukrem/kokosem (preferuji kokos), vlijeme 3/4 těsta a dáme péct na 160 stupňů (horkovzduch) cca 80 min, pro lepší efekt doporučuji péct v parní lázní (dát do trouby plech s vodou).

  3. Dort v troubě naběhne, po vytažení splaskne. Nalijeme zbylou 1/4 syrového těsta, dort bude krásně vysoký (stejně jako ráfek). Pak polijeme smetanovou polevou, dáme vychladit - nejlépe do druhého dne. Já dort pekla jako narozeninový, tak jsem jej nazdobila marcipanovými růžemi a profiterolkami (větrníčky). Lze udělat i nižší verzi - méně svátečnější (viz obrázek v detailu), postup stejný a surovin méně - 250 g másla, 400 g čokolády, 200 g cukru (u menší verze dávám více cukru), 9 vajec, poleva stačí i z jedné tabulky a smetana 120 ml.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!