Čokoládovo-kakaový dort
Recepty, DortySuroviny
- korpus:
- 5 vajec
- 150g cukru písek
- 5 lžic oleje
- 30g kakaa
- 120g hladké mouky
- špetka soli
- 1.krém - vnitřní:
- 250g másla
- 250g tvarohu
- 2 plátky želatiny
- cukr moučka podle chuti
- 3 lžíce instatní Cappuccino
- 2.krém - vnější:
- 250g másla
- 6 lžic kakaa
- cukr moučka podle chuti
- 4 lžíce čokoládového Topiku
- 2 banány
- 1 jahodový kompot či čerstvé jahody
- broskvová a jahodová marmeláda
- čokoládové filigránky
- čokoládová rýže
- bílá čokoládová poleva v sáčku
- marcipánová falešná hmota obarvená potravinářskou barvou
- poleva na boky:
- 250 g Iva či jiný ztužený tuk
- 100 g čokoláda na vaření
- 50 g kakao
Postup Čokoládovo-kakaový dort
Postup přípravy receptu
-
Bílky se špetkou soli vyšleháme do polotuha, všleháme cukr a vyšleháme do pevného sněhu. Všleháme střídavě žloutky a olej, vmícháme mouku s kakaem.
Korpus upečeme podle podrobného návodu v poznámce na plechu 35x25cm a necháme vychladnout. Rozkrojíme napříč na polovinu, každou polovinu prokrojíme.
Dva pláty namažeme broskvovou marmeládou, jeden jahodovou marmeládou.
Na plát s jahodovou marmeládou dáme 1/3 krému z vyšlehaného másla s tvarohem, cukrem a zahřátou želatinou (před plněním necháme částečně ztuhnout, aby z dortu nevytékalo), do zbytku tvarohového krému všleháme Cappuccino a rozdělíme na pláty s broskvovou marmeládou.
Světlý krém poklademe jahodami, cappuccinový kolečky banánů. Korpusy poskládáme (banán, jahoda, banán), nakonec přikryjeme poslední suchým korpusem. Vše dáme do lednice ztuhnout.
Ztuhlý korpus zarovnáme nožem a pomažeme 2. krémem z vyšlehaného másla s cukrem, kakaem a Topinkem. Opět dáme ztuhnout, poté zdobíme marcipánovámi růžičkami, čokoládovými filigránkami, čokoládovou rýží a bílou čokoládou.
Na boky rozehřejeme tuk s čokoládou a kakaem, necháme částečně ztuhnout, natřeme na pečicí papír na pevné podložce, pocákáme bílou čokoládou a naznačíme si zářezy. Necháme ztuhnout, rozřežeme na trojúhelníky a přilepíme na boky.