Dýňový chlebíček s čokoládou/ořechy
Recepty, MoučníkySuroviny
- 280 g hladké mouky/špaldové mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 200 g krupicového cukru/třtinového cukru
- 1 lžíce skořice
- 250 g dýňového pyré
- 115 ml oleje
- tabulka kvalitní čokolády
- 120 ml mléka (+ - podle potřeby)
Postup Dýňový chlebíček s čokoládou/ořechy
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypte hladkou mouku, prášek do pečiva a promíchejte. Dále přisypte cukr, skořici a opět vše promíchejte. Do suché směsi přidejte dýňového pyré, olej a celou tabulku kvalitní čokolády nakrájenou na kousky. Vše zamíchejte a pokud je těsto tuhé přilijte mléko. Těsto by nemělo být úplně řídké, ale ani tuhé. Prostě něco mezi. Až se vám bude zdát hustota těsta správná, přelijte ho do úzké chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem a těsto na povrchu uhlaďte.
Formu vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 50 minut. Upečení zkuste na špejli. Výsledné těsto není suché, ale tzv. mokré, takže špejle nebude úplně suchá nicméně se na ní těsto nebude lepit.
Dýňové pyré: Troubu jsem předehřála na 180 °C. Dýni jsem napříč přepůlila, vydlabala semínka a obě půlky položila rozříznutou částí na plech s pečicím papírem. Dýně bude upečená, jakmile půjde propíchnou vidlicí. Trvá to asi hodinu. Dýni po upečení nechte vychladnout. Když dýně vychladla tak, abych ji udržela v ruce, vydlabala jsem dužinu, dala ji do robotu a rozmixovala dohladka. Připravila jsem si mísu s cedníkem a do něj vložila pyré. Vychladlé pyré s mísou jsem dala do lednice a nechala přes noc odkapat. Dejte pozor - cedník se nesmí dotýkat dna. Druhý den jsem odkapané pyré přendala do skleničky a zavíčkovala. V ledničce vám vydrží 2 dny, v mrazáku až 2 měsíce.
Dýňové koření: Nejprve jsem umlela 2 lžičky nového koření a 2 lžičky hřebíčku. Přidala jsem 3 lžíce mleté skořice, 2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku a 2 lžičky mletého zázvoru. Směs koření jsem promíchala, uložila do sklenice a zavíčkovala.