Čokoládové muffiny s nutellou a krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g hladké mouky
- 50 g mouky celozrnné
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 30 g kakaa holandského
- 90 g cukru krupice (ještě lépe třtinový)
- 90 g másla
- 2 vejce
- 2 zakysané smetany (nejlepší je jihočeská)
- 200 g čokolády hořké
- špetka soli
- Krém:
- 125 g másla
- cukr moučka (dle chuti)
- 1/2 sáčku pudinku vanilkového
- 130 ml mléka
- cukr krupice (dle chuti)
- Nutella
Postup Čokoládové muffiny s nutellou a krémem
Postup přípravy receptu
-
Muffiny těsto: Nejdříve rozehřejeme máslo. Připravíme dvě misky. Do jedné dáme cukr, zakysanky, vejce a zchladlé máslo a do druhé dáme sypké suroviny - mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a promícháme je.
Čokoládu nasekáme na hrubší kousky a necháme stranou.
Troubu rozehřejeme na 175°C (horkovzduch).
Sypké suroviny vmícháme do tekutých - stačí metličkou - a jako poslední přidáme nasekanou čokoládu. Těsto je hustší konzistence. Připravené formičky / plech na muffiny naplníme těstem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 18-25 minut. Dle velikosti muffin a zkušeností s troubou.
Muffiny před vyjmutím vyzkoušíme špejlí a poté je vyndáme z trouby. Rozložíme je na rošt, aby dobře vychladly. Muffiny krém: V části mléka rozmícháme pudink a cukr. Zbylou část přivedeme k varu a vlijeme rozmíchaný pudink, který za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nádobu s pudinkem dáme do studené vody a za občasného promíchání vychladíme.
Máslo (pokojové teploty) vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny a pomalu vešleháme prochladlý pudink. Můžeme přidat i pár kapek rumu pro vůni.
Do zchladlých muffin vydlabeme malou lžičkou otvory, asi tak do poloviny výšky muffin. Na dno dáme po plné lžičce nutelly a na ní nastříkáme ozdobným sáčkem máslový krém.
Ten můžeme ještě zlehka ozdobit na jemno nastrouhanou čokoládou, nebo nechat muffiny v chladnu a poté jejich vršek namáčet v rozpuštěné čokoládě.