Čokoládové muffiny s nutellou a krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g hladké mouky
50 g mouky celozrnné
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
30 g kakaa holandského
90 g cukru krupice (ještě lépe třtinový)
90 g másla
2 vejce
2 zakysané smetany (nejlepší je jihočeská)
200 g čokolády hořké
špetka soli
Krém:
125 g másla
cukr moučka (dle chuti)
1/2 sáčku pudinku vanilkového
130 ml mléka
cukr krupice (dle chuti)
Nutella

Postup přípravy receptu

  1. Muffiny těsto: Nejdříve rozehřejeme máslo. Připravíme dvě misky. Do jedné dáme cukr, zakysanky, vejce a zchladlé máslo a do druhé dáme sypké suroviny - mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a promícháme je.

  2. Čokoládu nasekáme na hrubší kousky a necháme stranou.

  3. Troubu rozehřejeme na 175°C (horkovzduch).

  4. Sypké suroviny vmícháme do tekutých - stačí metličkou - a jako poslední přidáme nasekanou čokoládu. Těsto je hustší konzistence. Připravené formičky / plech na muffiny naplníme těstem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 18-25 minut. Dle velikosti muffin a zkušeností s troubou.

  5. Muffiny před vyjmutím vyzkoušíme špejlí a poté je vyndáme z trouby. Rozložíme je na rošt, aby dobře vychladly. Muffiny krém: V části mléka rozmícháme pudink a cukr. Zbylou část přivedeme k varu a vlijeme rozmíchaný pudink, který za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nádobu s pudinkem dáme do studené vody a za občasného promíchání vychladíme.

  6. Máslo (pokojové teploty) vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny a pomalu vešleháme prochladlý pudink. Můžeme přidat i pár kapek rumu pro vůni.

  7. Do zchladlých muffin vydlabeme malou lžičkou otvory, asi tak do poloviny výšky muffin. Na dno dáme po plné lžičce nutelly a na ní nastříkáme ozdobným sáčkem máslový krém.

  8. Ten můžeme ještě zlehka ozdobit na jemno nastrouhanou čokoládou, nebo nechat muffiny v chladnu a poté jejich vršek namáčet v rozpuštěné čokoládě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!