Čokoládová panna cotta s broskvovým želé
Recepty, MoučníkySuroviny
- Suroviny na cca 6 mističek:
- 500 ml minimálně 30% smetany
- 4 plátky želatiny
- 100 g hořké čokolády
- cca 30 g třtinového cukru
- rostlinný olej na vytření formiček
- 3 broskve
- kousek másla
- lžička třtinového cukru
- lžička javorového sirupu
- 1 vrchovatá lžička dortového žlutého želé
- 100 ml vody
- pár kapek limetkové šťávy
Postup Čokoládová panna cotta s broskvovým želé
Postup přípravy receptu
-
2 broskve oloupeme, nakrájíme na drobné kostky.
V rendlíčku si rozpustíme tenký plátek másla, přidáme nakrájené broskve, cukr, sirup, necháme rozpustit a přilejeme cca 50 ml vody. Provaříme, ale ne úplně na kaši, jen aby broskve trochy změkly.
Přidáme pár kapek limetkové šťávy, ve zbytku vody rozmícháme lžičku želé a přilejeme do směsi, krátce provaříme a plníme do mističek vymazaných kapkou oleje.
Dáme do lednice vychladit, aby želé ztuhlo.
Mezitím si připravíme smetanu.
Plátky želatiny ponoříme na cca 10 minut do vody.
Smetanu přivedeme pomalu k varu, přidáme cukr, nalámanou čokoládu, metličkou řádně prošleháme, aby se čokoláda celá rozpustila a přidáme vymačkanou!!! želatinu, řádně promícháme metličkou, aby se kompletně rozpustila a rozléváme do vychlazených formiček na ovocné želé.
Třetí broskev si nakrájíme na plátky, dáme na pečicí papír, posypeme třtinovým cukrem a v troubě pod grilem zapečeme, aby se udělala karamelová krusta.
Můžeme po vytažení z trouby posypat i skořicí.
Pannacottu chladíme nejlépe přes noc v lednici, ale z osobní zkušenosti vím, že stačí i 2 hodiny, když na lednici zapnete program rychlého zchlazení:D
Nožem si opatrně objedeme okrajem pannacotty ve formičce, ponoříme na pár vteřin do vařící vody (pozor, aby se voda nedostala dovnitř formičky ke smetaně) a vyklepneme na talíř. Já zdobila talíř karamelem - na talířek jsem si nasypala cukr a v mikrovlnce s pomocí funkce crisp, jsem z něj nechala udělat karamel:)