Čočkovka na kyselo - vegan
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 300 g čočky
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku (prolisovat)
- 1 balení marinovaného tofu
- 1 hrst petržele kudrnky
- mouka pohanková (kukuřičná nebo špaldová)
- 1 lžíce šťávy z citrónu
- sůl
- pepř
- majoránka
- ocet
- olej
- kousek řasy Kombu (cca 2cm)
Postup Čočkovka na kyselo - vegan
Postup přípravy receptu
-
Čočku vaříme v hrnci v neosolené vodě nebo zeleninovém vývaru společně s řasou, která dodá potřebné minerály a zajišťuje lepší stravitelnost čočky. Až čočka změkne řasu vyndáme. Nakrájenou na drobné kousky jí můžeme přidat zpět k čočce, ale není to nutné.
Připravíme si cibulovou jíšku. Nakrájíme si cibuli nadrobno, osmažíme na oleji a zasypeme moukou. Vzniklou jíšku přidáme do hrnce s čočkou, což nám polévku zahustí.
Tofu si opražíme do lehce zlatavé barvy, přidáme do hrnce s čočkou, přihodíme pokrájenou petržel kudrnku, prolisovaný česnek a promícháme.
Nakonec dosolíme, přidáme ocet dle chuti, lžíci citrónové šťávy pro lepší trávení železa z čočky, majoránku, případně trochu koření do polévky. Promícháme a necháme cca 5 minut probublat. Na talíři můžeme ozdobit plátkem papriky.