Čočková polévka ze zbylé čočky

Recepty, Polévky

Suroviny

600 g čočky, která nám zbyla například od oběda
40 g másla
150 g kořenové zeleniny - mix petržele, mrkve a celeru + nať
150 g uzeného masa nebo šunky
asi 1 l vývaru například z ovaru, uzeného masa...
sůl
mletý pepř
2 stroužky česneku
majoránka dle chuti
ocet dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou zeleninu a nasekanou celerovou nať, ke které přidáme osmažit nadrobno pokrájené uzené maso a nasekaný česnek.

  2. Přisypeme zbylou čočku, kterou jsme nedojedli například 1. ledna, pro stažený žaludek:-)).

  3. Vše zalijeme vývarem například z ovaru nebo uzeného kolene, promícháme a povaříme krátce do změknutí zeleniny.

  4. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a případně i octem dle vlastní chuti a můžeme podávat. Na talíři můžeme dozdobit čerstvými bylinkami dle chuti.

  5. Do čočky na kyselo většinou přidáváme jíšku, tak polévku nemusíme zahušťovat, ale pokud je třeba, můžeme polévku zahustit krátce před dovařením jemně nastrouhanou bramborou. Jednu střední bramboru na kostičky pokrájenou můžeme hned na začátku přidat do polévky se zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!