Perníčky dle paní učitelky
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 60 -75 dkg hladké mouky 00
- 25 dkg cukru krupice
- 25 dkg másla
- 25 dkg medu
- 5 dkg kakaa – holandské raději ne
- 2 celá vejce
- asi 3 tlučené hřebíčky
- 1/2 kávové lžičky mleté skořice
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 prášek do perníku
- špetka soli
- Na polevu:
- 1 bílek
- 15 dkg cukru moučka
Postup Perníčky dle paní učitelky
Postup přípravy receptu
-
Do kastrolku nejprve dáme cukr a kakao a to mezi sebou promísíme. Pak k tomu přidáme máslo, med, vše dáme do vodní lázně a rozpouštíme. Do vychladlé směsi nebo jen velmi mírně vlažné, zamícháme 2 vejce.
V míse nebo na vále promícháme mouku s kypřícím práškem a práškem do perníku, špetkou soli a rozpuštěnou směsí zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout, ne moc dlouho, max. 30 minut.
Pak vyválíme plát těsta, vysoký ¾ cm a z něj vykrajujeme libovolné tvary, které krátce upečeme ve vyhřáté troubě. Perníčky můžeme potřít po upečení rozšlehaným vajíčkem, jsou lesklejší, ale když je nepotřeme, tak na nich zase lépe drží poleva na zdobení.
Polevu uděláme tak, že 2x přes sítko prosejeme moučkový cukr a pak třeme s bílkem, nejlépe vařečkou, poctivě, až se cukr rozpustí a poleva je hezky hustá. Můžeme přikápnout trochu citronové šťávy nebo rumu a aby nevysychala, tak ji po utření přendáme do menší misky a tu přikryjeme vlhkou utěrkou, aby se na ní nedělal škraloup.
Ozdobené perníčky necháme dobře zaschnout a pak je uložíme nejlépe do plechové dózy k rozležení.