Perníčky dle paní učitelky

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

60 -75 dkg hladké mouky 00
25 dkg cukru krupice
25 dkg másla
25 dkg medu
5 dkg kakaa – holandské raději ne
2 celá vejce
asi 3 tlučené hřebíčky
1/2 kávové lžičky mleté skořice
1/2 prášku do pečiva
1 prášek do perníku
špetka soli
Na polevu:
1 bílek
15 dkg cukru moučka

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrolku nejprve dáme cukr a kakao a to mezi sebou promísíme. Pak k tomu přidáme máslo, med, vše dáme do vodní lázně a rozpouštíme. Do vychladlé směsi nebo jen velmi mírně vlažné, zamícháme 2 vejce.

  2. V míse nebo na vále promícháme mouku s kypřícím práškem a práškem do perníku, špetkou soli a rozpuštěnou směsí zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout, ne moc dlouho, max. 30 minut.

  3. Pak vyválíme plát těsta, vysoký ¾ cm a z něj vykrajujeme libovolné tvary, které krátce upečeme ve vyhřáté troubě. Perníčky můžeme potřít po upečení rozšlehaným vajíčkem, jsou lesklejší, ale když je nepotřeme, tak na nich zase lépe drží poleva na zdobení.

  4. Polevu uděláme tak, že 2x přes sítko prosejeme moučkový cukr a pak třeme s bílkem, nejlépe vařečkou, poctivě, až se cukr rozpustí a poleva je hezky hustá. Můžeme přikápnout trochu citronové šťávy nebo rumu a aby nevysychala, tak ji po utření přendáme do menší misky a tu přikryjeme vlhkou utěrkou, aby se na ní nedělal škraloup.

  5. Ozdobené perníčky necháme dobře zaschnout a pak je uložíme nejlépe do plechové dózy k rozležení.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!