Čočková polévka nakyselo z červené čočky

Recepty, Polévky

Suroviny

250 g červené čočky
2 dl zredukovaného koncentrovaného uzeného vývaru
1,5 l vody
1 kostka masového bujónu
1 kostka zeleninového bujónu
1 lžíce olivového oleje
plátek másla
1 menší mrkev
1 špalíček kořenové petržele 4-5 cm
1 půlměsíc celeru tloušťka 1,5 cm
8 cm pórku
2 stonky řapíkatého celeru (odvláknit)
1 hrst libečku sušeného rozemnutého (v létě všechny bylinky čerstvé)
1 hrst sušené petrželky rozemnuté
1 špetku rozemnuté majoránky
5 větviček saturejky čerstvé nebo sušené
1 špetka pepře
1 necelá lžíce octa

Postup přípravy receptu

  1. Uzený vývar mám v mrazu, zredukovaný na menší množství, aby nezabral moc místa. Vyklopím do hrnce, přdám asi 500 ml vody a vsypu červenou čočku (nenadýmá tolik). Nechám namočenou a mezitím očistím a nakrájím zeleninu. Tu pak dám na pánev na olivový olej a plátek másla pro vylepšení. Občas zamíchám. Na mírném plameni.

  2. Čočka zatím nabobtnala a zvětšila svůj objem, přiliji vodu, přidám bylinky, bujóny a pepř. Zapnu plyn. Než začne vařit, věnuji se zelenině. Může být větší plamen a stále míchat. Jakmile je na skus, vypnu.

  3. Ve chvíli, kdy začne polévka vařit, hned přidám zeleninu a nechám ještě maximálně minutu a vypnu. Přidám ocet. Nechám přibližně 10 minut odpočinout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!