Čočková polévka nakyselo z červené čočky
Recepty, PolévkySuroviny
- 250 g červené čočky
- 2 dl zredukovaného koncentrovaného uzeného vývaru
- 1,5 l vody
- 1 kostka masového bujónu
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 1 lžíce olivového oleje
- plátek másla
- 1 menší mrkev
- 1 špalíček kořenové petržele 4-5 cm
- 1 půlměsíc celeru tloušťka 1,5 cm
- 8 cm pórku
- 2 stonky řapíkatého celeru (odvláknit)
- 1 hrst libečku sušeného rozemnutého (v létě všechny bylinky čerstvé)
- 1 hrst sušené petrželky rozemnuté
- 1 špetku rozemnuté majoránky
- 5 větviček saturejky čerstvé nebo sušené
- 1 špetka pepře
- 1 necelá lžíce octa
Postup Čočková polévka nakyselo z červené čočky
Postup přípravy receptu
-
Uzený vývar mám v mrazu, zredukovaný na menší množství, aby nezabral moc místa. Vyklopím do hrnce, přdám asi 500 ml vody a vsypu červenou čočku (nenadýmá tolik). Nechám namočenou a mezitím očistím a nakrájím zeleninu. Tu pak dám na pánev na olivový olej a plátek másla pro vylepšení. Občas zamíchám. Na mírném plameni.
Čočka zatím nabobtnala a zvětšila svůj objem, přiliji vodu, přidám bylinky, bujóny a pepř. Zapnu plyn. Než začne vařit, věnuji se zelenině. Může být větší plamen a stále míchat. Jakmile je na skus, vypnu.
Ve chvíli, kdy začne polévka vařit, hned přidám zeleninu a nechám ještě maximálně minutu a vypnu. Přidám ocet. Nechám přibližně 10 minut odpočinout.