Mléčný koláč - Milk Tart

Recepty, Moučníky

Suroviny

2 lžíce třtinového cukru
1/4 hrnku měkkého másla (je to asi 6-7 dkg)
1 bílek
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 hrnku hladké mouky
Náplň:
2 hrnky mléka
vanilkový extrakt nebo vyškrábaný vanilkový lusk
1 vejce
1 žloutek
3 lžíce hladké mouky
1/3 hrnku třtinového cukru
mletá skořice

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu asi na 180 °C. Připravte si koláčovou formu (průměr max. 25 cm) a trochu ji vystříkejte olejem ve spreji nebo lehce vymažte máslem.

  2. Máslo utřete s cukrem, zatřete vaječný bílek (nejlépe vidličkou, pak teprve vařečkou).

  3. Přidejte mouku, smíchanou s práškem do pečiva.

  4. Těsto je trochu patlavé, pomocí pomoučněných rukou natlačte do formy - i do boků, aby vznikl okraj. Korpus se zdá hodně tenký, ale v troubě dost naběhne.

  5. Pečte asi 8 minut, pokud možno zakrytý - obalený pečícím papírem.

  6. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

  7. V kastrůlku svařte mléko s vanilkou, horké odstavte z ohně.

  8. Mezitím v míse ušlehejte meličkou vejce a žloutek, který zbyl z přípravy korpusu a pomalu k němu přimíchejte horké mléko. Metličkou zašlehejte i mouku, cukr a 1/4 lžičky skořice.

  9. Nalijte náplň do upečeného korpusu, nelekejte se, že je moc tekutá a skoro převyšuje výšku předpečeného korpusu - mně zbylo ještě na tři naplněné mufinové formičky (zdvojené, aby se daly přenést do trouby:D). Pečením se minimálně polovina tekutiny odpaří.

  10. Pečte v předehřáté troubě po dobu 25 – 30 minut, pak troubu vypněte, otevřete a koláč nechte vychladnout. Nechte ještě chvíli chladit v lednici. Při servírování posypte skořicí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!