Mléčný koláč - Milk Tart
Recepty, MoučníkySuroviny
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1/4 hrnku měkkého másla (je to asi 6-7 dkg)
- 1 bílek
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 hrnku hladké mouky
- Náplň:
- 2 hrnky mléka
- vanilkový extrakt nebo vyškrábaný vanilkový lusk
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 3 lžíce hladké mouky
- 1/3 hrnku třtinového cukru
- mletá skořice
Postup Mléčný koláč - Milk Tart
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu asi na 180 °C. Připravte si koláčovou formu (průměr max. 25 cm) a trochu ji vystříkejte olejem ve spreji nebo lehce vymažte máslem.
Máslo utřete s cukrem, zatřete vaječný bílek (nejlépe vidličkou, pak teprve vařečkou).
Přidejte mouku, smíchanou s práškem do pečiva.
Těsto je trochu patlavé, pomocí pomoučněných rukou natlačte do formy - i do boků, aby vznikl okraj. Korpus se zdá hodně tenký, ale v troubě dost naběhne.
Pečte asi 8 minut, pokud možno zakrytý - obalený pečícím papírem.
Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
V kastrůlku svařte mléko s vanilkou, horké odstavte z ohně.
Mezitím v míse ušlehejte meličkou vejce a žloutek, který zbyl z přípravy korpusu a pomalu k němu přimíchejte horké mléko. Metličkou zašlehejte i mouku, cukr a 1/4 lžičky skořice.
Nalijte náplň do upečeného korpusu, nelekejte se, že je moc tekutá a skoro převyšuje výšku předpečeného korpusu - mně zbylo ještě na tři naplněné mufinové formičky (zdvojené, aby se daly přenést do trouby:D). Pečením se minimálně polovina tekutiny odpaří.
Pečte v předehřáté troubě po dobu 25 – 30 minut, pak troubu vypněte, otevřete a koláč nechte vychladnout. Nechte ještě chvíli chladit v lednici. Při servírování posypte skořicí.