Čočka na víně
Recepty, LuštěninySuroviny
- 400 g čočky
- 2 cibule
- máslo (sádlo, olej)
- 1 stroužek česneku (nemusí být)
- 1 dcl bílého vína (nemusí být suché)
- pepř
- sůl
- Na dochucení:
- špetka cukru
- kapka octu
Postup Čočka na víně
Postup přípravy receptu
-
Čočku uvaříme (já vařím i s mrkví, celerem a česnekem v košilce) do měkka (ale nerozvaříme). Na části tuku zpěníme část cibule krájené nadrobno a přidáme k ní cezenou čočku.
Ochutíme solí, pepřem, kdo chce tak třeným česnekem (já přidávám i na velké slze nastrouhanou kořenovou zeleninu, ale plnější chuti prospěje i kostečka vývaru).
Prohřejeme a na závěr přidáme víno a už nevaříme. Kdo může, tak dozdobí cibulí (na měsíčky nakrájenou) dozlatova na tuku udělanou.
Kdo chce, tak si k této příloze dá jako přílohu chleba. Kdo chce a může, tak se zalévá suchým bílým.