Čočka na víně

Recepty, Luštěniny

Suroviny

400 g čočky
2 cibule
máslo (sádlo, olej)
1 stroužek česneku (nemusí být)
1 dcl bílého vína (nemusí být suché)
pepř
sůl
Na dochucení:
špetka cukru
kapka octu

Postup přípravy receptu

  1. Čočku uvaříme (já vařím i s mrkví, celerem a česnekem v košilce) do měkka (ale nerozvaříme). Na části tuku zpěníme část cibule krájené nadrobno a přidáme k ní cezenou čočku.

  2. Ochutíme solí, pepřem, kdo chce tak třeným česnekem (já přidávám i na velké slze nastrouhanou kořenovou zeleninu, ale plnější chuti prospěje i kostečka vývaru).

  3. Prohřejeme a na závěr přidáme víno a už nevaříme. Kdo může, tak dozdobí cibulí (na měsíčky nakrájenou) dozlatova na tuku udělanou.

  4. Kdo chce, tak si k této příloze dá jako přílohu chleba. Kdo chce a může, tak se zalévá suchým bílým.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!