Cizrnové brownies s meruňkovou omáčkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na brownies:
- 1 plechovka cizrny (cca 300 g)
- 2 vejce
- 4 lžíce kakaa
- 4 lžíce medu nebo sirupu (nebo více či méně - prostě dle chuti)
- 2 lžíce arašídového másla (lze vynechat)
- 1 kypřící prášek (použila jsem bezfosfátový)
- Na meruňkovou omáčku:
- cca 6 - 8 meruněk
- 1 menší jablko
- lžíce meruňkové marmelády
- případně cukr, pokud budete chtít omáčku dosladit
Postup Cizrnové brownies s meruňkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Cizrnu slijte od nálevu (pozor, ten nevylévejte, je totiž takřka kouzelný!;a dejte do mixeru spolu se dvěma vejci a medem či sirupem. Umixujte v hladkou kaši.
Poté už jen lžící vmíchejte kakao, arašídové máslo a kypřící prášek.
Rozetřete na plech vystlaný pečícím papírem. Pokud máte plech větší, než kolik máte těsta, vůbec nezoufejte - těsto by se nemělo roztékat, takže ho na plech prostě namažte v takové vrstvě, jakou si přejete.
Brownies by měla být nižší a uvnitř vláčná buchta, skoro až placka, takže přibližně centimetr vysoká vrstva těsta bohatě stačí. Pečte v troubě předehřáté na 180°C, a to přibližně 15 minut. Raději méně a kousek odkrojte, než abyste je přesušili.
Před krájením nechte zcela vychladnout, obraťte a pečící papír opatrně odlepte - těsto je totiž velmi křehké a je potřeba s ním pracovat opravdu opatrně. Ono vám to ale na chuti vrátí, věřte mi;, "Meruňky přepulte, jablko oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Podlijte troškou vody a uvařte do měkka (může to trvat tak 10 minut). Pokud vaříte pro dospělé, nebojte se přidat i dl rumu nebo jiného alkoholu.
Po uvaření rozmixujte na hladkou kaši, můžete použít i marmeládu k doslazení, ideálně z toho stejného ovoce (čili meruňkovou:)).
A co s nálevem z cizrny? Jak jsem psala v úvodu, určitě jej nevyhazujte. Jelikož jde o čistou bílkovinu, stejně jako je bílek z vejce, dá se s touto tekutinou kouzlit stejně tak. Zkuste ji vyšlehat. Budete mít stejně krásnou pěnu, jako z vaječného bílku. Když ji navíc dosladíte, garantuji vám, že její původ nikdo ani nepozná. Můžete ji podávat spolu s dezertem, zapéct shora a nebo zkusit udělat pusinky.