Cizrnová pomazánka s jogurtem a tahini
Recepty, PomazánkySuroviny
- 200 g uvařené cizrny (slité a okapané či rozmražené pokud použijete mraženou)
- 1 lžíce tahini pasty (vyrobená ze sezamu, k dostání ve Zdravé výživě)
- 1 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1/2 lžičky medu nebo či sirupu (datlový, javorový atd)
- 1 jarní cibule nebo lahůdková cibule bílá i zelená část (pokrájená na hrubo)
- 1 chilli paprička (pokrájená na drobno pokud neradi pálivé, tak úplně vynechte)
- 1/2 červené cibul (oloupané a pokrájené na hrubo)
- 1 lžička kaparů i s nálevem
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 1/2 lžičky uzené sladké papriky – ta se nakonec ukázala jako klíčová surovina na dochucení
Postup Cizrnová pomazánka s jogurtem a tahini
Postup přípravy receptu
-
Přichystejte si všechno na stůl včetně mixeru, neb výroba pomazánky půjde hodně rychle
Do nádoby mixeru nasypte cizrnu a rozmixujte na velmi hrubé kousky.
Přidejte ostatní suroviny a zapněte mixer znovu, dokud nebudete spokojeni s konzistencí pomazánky. Může se vám stát, že cizrna pojme veškerou tekutinu a vše se bude jevit velmi suché, nebude to držet pospolu, jak by jste si přáli. V ten okamžik přidejte lžíci vody a znovu mixněte (používám pulsní rychlost).
Vodou dolaďte pomazánku k vaší spokojenosti. Osolte a opepřete.
Nakonec pomazánku přemístěte do uzavíratelné nádoby a dejte vychladit.