Cizrnová pomazánka s jogurtem a tahini

Recepty, Pomazánky

Suroviny

200 g uvařené cizrny (slité a okapané či rozmražené pokud použijete mraženou)
1 lžíce tahini pasty (vyrobená ze sezamu, k dostání ve Zdravé výživě)
1 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce majonézy
1 lžička dijonské hořčice
1/2 lžičky medu nebo či sirupu (datlový, javorový atd)
1 jarní cibule nebo lahůdková cibule bílá i zelená část (pokrájená na hrubo)
1 chilli paprička (pokrájená na drobno pokud neradi pálivé, tak úplně vynechte)
1/2 červené cibul (oloupané a pokrájené na hrubo)
1 lžička kaparů i s nálevem
sůl
čerstvě namletý pepř
1/2 lžičky uzené sladké papriky – ta se nakonec ukázala jako klíčová surovina na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Přichystejte si všechno na stůl včetně mixeru, neb výroba pomazánky půjde hodně rychle

  2. Do nádoby mixeru nasypte cizrnu a rozmixujte na velmi hrubé kousky.

  3. Přidejte ostatní suroviny a zapněte mixer znovu, dokud nebudete spokojeni s konzistencí pomazánky. Může se vám stát, že cizrna pojme veškerou tekutinu a vše se bude jevit velmi suché, nebude to držet pospolu, jak by jste si přáli. V ten okamžik přidejte lžíci vody a znovu mixněte (používám pulsní rychlost).

  4. Vodou dolaďte pomazánku k vaší spokojenosti. Osolte a opepřete.

  5. Nakonec pomazánku přemístěte do uzavíratelné nádoby a dejte vychladit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!