Citronový koláč s pusinkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g mouky hladké
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- Náplň:
- 500 g tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 4-5 lžic cukru (toto množství je individuální)
- 1 smetana 36%
- citronová esence
- 1 dortový ztužovač Dr. oetker
- 1 limetku
- 1 citron
- máta
- Pusinky:
- 3 bílky
- 200 g pískového cukru
- špetka soli
Postup Citronový koláč s pusinkami
Postup přípravy receptu
-
Citron a limetku pořádně kartáčkem vydrhneme a nakrájíme na tenká kolečka.
Mouku, máslo, cukr zpracujeme v těsto, zabalíme do folie a dáme na 2 hodiny do lednice odpočinout.
Mezi tím uděláme pusinky. Bílky se solí šleháme, dokud nezačnou houstnout a pak přidáváme za stálého šlehání cukr po lžících a dál šleháme, až je sníh tuhý. Za pomoci zdobícího sáčku uděláme na plech pusinky. Ty v troubě sušíme při 110 C°
Odpočaté těsto vyválíme na 5 mm silný plát, přendáme do formy a pečeme cca 20 minut na 150-160 C° do růžova.
Tvaroh, smetanu, cukr a esenci dáme do robotu a šleháme, až je krásně vše spojené a hladké. Přidáme smetanu a necháme dál šlehat, dokud krém nezačne houstnout (15-20 minut). Připravíme dortový ztužovač podle návodu na obalu a pomalu za stálého šlehání přiléváme ke krému.
Vychladlý koláč naplníme krémem, urovnáme a dáme na pár hodin do lednice ztuhnout. Hotový zdobíme plátky limetky, citronu, pusinkami a lístky máty.