Citronový koláč s pusinkami

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 g mouky hladké
200 g másla
100 g cukru moučka
Náplň:
500 g tvarohu
200 g zakysané smetany
4-5 lžic cukru (toto množství je individuální)
1 smetana 36%
citronová esence
1 dortový ztužovač Dr. oetker
1 limetku
1 citron
máta
Pusinky:
3 bílky
200 g pískového cukru
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Citron a limetku pořádně kartáčkem vydrhneme a nakrájíme na tenká kolečka.

  2. Mouku, máslo, cukr zpracujeme v těsto, zabalíme do folie a dáme na 2 hodiny do lednice odpočinout.

  3. Mezi tím uděláme pusinky. Bílky se solí šleháme, dokud nezačnou houstnout a pak přidáváme za stálého šlehání cukr po lžících a dál šleháme, až je sníh tuhý. Za pomoci zdobícího sáčku uděláme na plech pusinky. Ty v troubě sušíme při 110 C°

  4. Odpočaté těsto vyválíme na 5 mm silný plát, přendáme do formy a pečeme cca 20 minut na 150-160 C° do růžova.

  5. Tvaroh, smetanu, cukr a esenci dáme do robotu a šleháme, až je krásně vše spojené a hladké. Přidáme smetanu a necháme dál šlehat, dokud krém nezačne houstnout (15-20 minut). Připravíme dortový ztužovač podle návodu na obalu a pomalu za stálého šlehání přiléváme ke krému.

  6. Vychladlý koláč naplníme krémem, urovnáme a dáme na pár hodin do lednice ztuhnout. Hotový zdobíme plátky limetky, citronu, pusinkami a lístky máty.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!