Cibulačka s krutonky
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 kg cibule
- 80 g másla
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce oleje
- 1 svazek Bouquet garni
- 2 bobkové listy
- sůl
- pepř
- 1 celozrnná bageta na krutonky
- strouhaný sýr Gruyére nebo Comté
Postup Cibulačka s krutonky
Postup přípravy receptu
-
V hrnci si rozehřejeme olej spolu s máslem a přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka. Za častého míchání restujeme asi 5-10 minut, aby cibule změkla. Snížíme plamen na nejmíň, co to jde a necháme pod pokličkou 20 minut, občas promícháme. Cukr obsažený v cibuli zkaramelizuje a čím déle vydržíme restovat, tím chutnější polévku budeme mít.
Nyní přidáme bouquet garni a bobkový list.
Podlijeme 100ml horkého vývaru, díky kterému se nám odchytí ode dna hrnce lehce přichycená cibule (nemusí se stát, ale může). Když se vývar odpaří, přilijeme dalších 100ml, promícháme a toto opakujeme ještě 1-2x.
Poté přilijeme zbytek vývaru. Polévku ještě 25-30 minut vaříme, vyndáme bouquet garni a bobkové listy.
Nyní už jen stačí osolit a opepřit. Já jsem polévku ještě lehce promixovala, ale jen opravdu lehce, aby děti neviděly velké kusy cibule. Polévku rozdělíme do talířů, položíme opečené krutonky a zasypeme strouhaným sýrem.